UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія може втрутитися у вибори у Великій Британії — лідер демократів в Сенатському комітеті

Очікується, що втручання Росії "різко посилиться" з наближенням дня виборів, але США "уважно стежать" за ситуацією.

Росія може втрутитися у загальні вибори, щоб послабити рішучість Великої Британії щодо підтримки України, попередив голова найвпливовішого комітету з питань розвідки у Вашингтоні. Марк Ворнер, лідер Демократичної партії в Сенатському комітеті з питань розвідки, заявив, що очікує, що втручання Москви "різко посилиться" напередодні дня голосування 4 липня, повідомляє The Telegraph.

Ворнер сказав, що Кремль і його маріонетки мають намір "посіяти невдоволення або спробувати зіштовхнути групи один проти одного [для подальшого соціального розколу]". Голова Сенатського комітету з питань розвідки заявив, що США стали свідками "значних зусиль, подібних до тих, що мали місце у 2016 році" з боку Росії, спрямованих на втручання в демократичні процеси в усьому світі.

Читайте також: США та Велика Британія занепокоєні безпековими ризиками з боку Росії під час "паралельних" виборів

"Я думаю, що наступним великим випробуванням стану справ будуть британські вибори за кілька тижнів. Очевидно, що Росії не подобається той факт, що Велика Британія була такою ж твердою, як і вони [США], в плані захисту України", — сказав він, додавши, що він "уважно стежить" за достроковими виборами.

Ворнер також повідомив, що кілька організацій, в тому числі російські агенції та правонаступники сумнозвісної кремлівської ферми тролів "Агентство інтернет-досліджень", готуються розгорнути "глибокі фейкові" інструменти.

Читайте також: У Британії правопопулістська партія вперше випереджає консерваторів Сунака — опитування

Хоча американські спецслужби поки що "не спостерігали великої активності" навколо виборів у Великій Британії, він сказав, що "є ймовірність, як ми бачили в минулому, що ця активність різко зросте, чим ближче до виборів".

"Це явно відповідає планам Путіна, якщо він зможе послабити рішучість британців чи американців у підтримці України, він зможе заощадити гроші на танках, гарматах, кораблях і літаках, якщо зможе зменшити підтримку", — вважає Ворнер.

Про те, як вибори у Британії вплинуть на підтримку України пише доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Віктор Константинов у статті "Передвиборча авантюра у Британії. Що вона означає для України".