UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія і США відновлять ядерні переговори — Bloomberg

Переговори будуть спрямовані на відновлення інспекцій відповідно до договору.

Найближчими тижнями Росія та США планують зустрітися, щоб обговорити відновлення інспекцій об’єктів ядерної зброї відповідно до Нового договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО). Ці переговори були призупинені після російського вторгнення в Україну. Про це повідомляє Bloomberg.

Представник Державного департаменту підтвердив, що зустріч Двосторонньої консультативної комісії готується, однак відмовився сказати, коли і де вона відбудеться. Відомо лише те, що відбудеться вона не в Женеві, як зазвичай, адже Швейцарія приєдналася до санкцій проти Росії через її вторгнення.

Прес-секретар зазначив, що США сподіваються на конструктивну зустріч.

Двоє джерел у Москві, які побажали залишитися невідомими, повідомили, що можливим місцем проведення такої зустрічі є Каїр.

Читайте також: Кремль намагається вести переговори з Вашингтоном за спиною союзників США — The Washington Post

У серпні Росія заборонила американським інспекторам відвідувати свої об’єкти ядерної зброї, посилаючись на візові та подорожні обмеження для росіян, через які, за її словами, вони не мали змоги дістатися до США. Дві країни призупинили перевірки на місцях в березні 2020 року через пандемію Covid-19 і відтоді вели перемовини про можливість їх безпечного відновлення.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр у понеділок підтвердила, що США мали контакти на високому рівні з Росією, але відмовилася коментувати повідомлення про те, що радник з національної безпеки Джейк Салліван нещодавно провів таємні переговори з помічниками президента Владіміра Путіна, намагаючись зупинити рух до ядерної ескалації. 

«Ми залишаємо за собою право говорити безпосередньо на вищому рівні щодо питань, які хвилюють Сполучені Штати. Це сталося протягом останніх кількох місяців. Наші розмови були зосереджені лише на зниженні ризиків у відносинах США і Росії», — сказала Жан-П’єр. 

Читайте також: Росія досі не повідомила США про час проведення ядерних навчань

У 2021 році Путін і адміністрація президента Джо Байдена продовжили новий договір СНО на п’ять років, давши колишнім суперникам часів холодної війни час для нових переговорів щодо стратегічної безпеки. Напад Путіна на Україну в лютому викликав новий виток протистояння.

Раніше повідомлялось, що Міністерство оборони США хоче повної ліквідації всієї ядерної зброї в усьому світі.