UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія готувала флот завдавати ядерних ударів по країнах НАТО – FT

В секретних документах йдеться про те, що РФ, попри домовленості, зберегла здатність нести ядерну зброю на надводних кораблях.

Росія тренувала свої військово-морські сили до нанесення ракетно-ядерних ударів по об'єктах у глибині Європи в разі потенційного конфлікту з НАТО, пише Financial Times із посиланням на секретні документи, які опинились у розпорядженні видання.

Так, карти таких віддалених цілей, як західне узбережжя Франції та Барроу-ін-Фернесс у Великій Британії, були детально описані в презентації для офіцерів, яка була складена ще до повномасштабного вторгненню  РФ в Україну.

Документи показують, як Росія уявляла собі конфлікт із Заходом, що вийде далеко за межі її безпосереднього кордону з НАТО, плануючи серію нищівних ударів по всій Західній Європі.

Файли, складені між 2008 і 2014 роками, включають список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичну ядерну зброю. Російським офіцерам підкреслювали переваги нанесення ядерних ударів на ранній стадії конфлікту.

У презентації також вказано, що Росія зберегла здатність нести ядерну зброю на надводних кораблях, що, на думку експертів, несе значні додаткові ризики ескалації або нещасних випадків.

Читайте також: США ухвалять більш агресивну стратегію щодо ядерної зброї

У документі зазначається, що «висока маневреність» флоту дозволяє йому наносити «раптові і превентивні удари» і «масовані ракетні удари ... з різних напрямків». Зокрема згадується, що ядерна зброя «як правило» призначена для використання «в поєднанні з іншими засобами ураження» для досягнення цілей Росії.

Аналітики, які ознайомилися з документами, кажуть, що вони відповідають тому, як НАТО оцінює загрозу ракетних ударів російського флоту далекого радіусу дії і швидкість, з якою Росія, ймовірно, вдасться до застосування ядерної зброї.

Зроблені для презентації карти ілюструють вибірку з 32 цілей НАТО в Європі для російських військово-морських флотів. Щоправда колишній чиновник НАТО Вільям Альберк вважає, що ця вибірка є невеликою частиною «сотень, якщо не тисяч, цілей, нанесених на карту по всій Європі... в тому числі військових і об'єктів критичної інфраструктури».

Читайте також: Путін вважає, що ядерна зброя може принести "холодний мир" — The Times

За словами аналітиків і колишніх урядовців, здатність Росії наносити удари по всій Європі означає, що цілі на всьому континенті опиняться під загрозою, як тільки її армія вступить в бій з силами НАТО в прифронтових країнах, як от країни Балтії і Польща.

«Їхня концепція війни - це тотальна війна. Вони розглядають ці речі (тактичні ядерні боєголовки) як потенційно переможну зброю. Вони захочуть їх використати, і вони плануватимуть використати їх якнайшвидше», - вважає професор Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї Джеффрі Льюїс, який вивчає питання контролю над озброєннями.

Видання зазначає, що тактична ядерна зброя, якою можна завдати удару ракетами наземного чи морського базування або з літаків, має менший радіус дії і є менш руйнівною, ніж більша «стратегічна» зброя, призначена для нападу на США. Однак вона все одно може вивільнити значно більше енергії, ніж та, що була скинута на Нагасакі і Хіросіму в 1945 році.

Читайте також: "Переможців не буде" – У Китаї прокоментували чергові ядерні погрози Путіна у бік Заходу

У презентації також згадується варіант так званого демонстраційного удару - підриву ядерної зброї у віддаленому районі «в період безпосередньої загрози агресії» перед фактичним конфліктом, щоб налякати західні країни. І хоча Путін неодноразово погрожував європейським союзникам України, щоб запобігти західній військовій підтримці Києва, Росія ніколи не визнавала, що можливість таких ударів є в її військовій доктрині.

У документах значиться, що такий удар продемонстрував би «наявність і готовність до застосування високоточної нестратегічної ядерної зброї» і «намір застосувати ядерну зброю».

«Вони хочуть, щоб страх перед застосуванням Росією ядерної зброї став чарівним ключем, який розблокує мовчазну згоду Заходу», - прокоментував ці дані колишній директор Центру НАТО з контролю над озброєннями, роззброєння і нерозповсюдження ЗМУ Вільям Альберк.

Читайте також: Як ядерні погрози, а не зброя, сформували війну в Україні – Bloomberg

У досьє йдеться про те, що головним пріоритетом Росії в конфлікті з НАТО є «послаблення військового і економічного потенціалу противника». Аналітики вважають, що це означає, що Росія завдаватиме ударів по цивільних об'єктах і критичній інфраструктурі, як вона це зробила в Україні.

Фабіан Хоффманн, докторант Університету Осло, який вивчає ядерну політику, сказав, що комбінація ядерних і звичайних ударів, викладена в презентації, становить «один пакет, який, по суті, сигналізує супротивнику, що зараз ситуація дійсно загострюється. І було б мудро з вашого боку почати говорити з нами про те, як ми можемо це врегулювати».

За підрахунками НАТО, країни альянсу мають менше 5% потужностей протиповітряної оборони, необхідних для захисту східного флангу альянсу від повномасштабного нападу з боку Росії. У червні Путін публічно заявив, що Європа буде «більш-менш беззахисною» перед російськими ракетними ударами.

Водночас старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Дара Массікот вважає, що російські стратеги частково розглядають ядерну зброю як центральну на ранніх стадіях будь-якого конфлікту з НАТО, оскільки їхні збройні сили не володіють достатніми звичайними ресурсами і в них просто не вистачає ракет.

Читайте також: Російські чебурашки з ядерною палицею

Витік документів також вказує на те, що Росія зберегла здатність нести тактичну ядерну зброю на надводних кораблях, попри угоду 1991 року між Радянським Союзом і США про її ліквідацію.

Серед російських носіїв тактичної ядерної зброї згадуються «протичовнові ракети з ядерними боєголовками, розміщені на надводних кораблях і підводних човнах» і «зенітні керовані ракети корабельного і берегового базування з ядерними боєголовками для ураження груп протиповітряної оборони противника».

За словами Альберка, це визнання було приголомшливим, враховуючи небезпеку, пов'язану з транспортування ядерної зброї на морі навіть у мирний час.

На відміну від стратегічного підводного човна з балістичними ракетами, призначеного для запуску ядерних боєзарядів з глибини океану, корабель надводного флоту з ядерними боєголовками на борту наражається на набагато більший ризик пошкодження внаслідок шторму чи ворожого удару.

Читайте також: Доки РФ має ядерну зброю, не можна виключати на 100%, що вона її не застосує – експерти

Видання зазначає, що нещодавні навчання ВМС РФ з відпрацювання застосування тактичної ядерної зброї свідчать про те, що витік документів все ще відповідає сучасній російській військовій доктрині.

У червні російські збройні сили відпрацьовували завантаження протикорабельних крилатих ракет П-270 радянських часів на корвет класу «Тарантул» у Калінінграді, де, за словами офіційних представників НАТО, зберігається незадекларований запас тактичних ядерних боєголовок.

На кадрах навчань було видно, як військовослужбовці 12-го російського Головного управління міноборони РФ, які контролюють зберігання ядерних боєголовок на складах російської армії, відпрацьовують переміщення ракети в контейнері, який вони використовували б для переміщення повністю зарядженої ракети, у супроводі відповідної охорони.