UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ стежила за Скрипалями з 2013 року і тестувала "Новачок" на дверних ручках – британська розвідка

Оприлюднено лист радника британського прем'єр-міністра з питань безпеки Марка Седвілла до генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Російська Федерація перевіряла можливість використання дверних ручок для нанесення отрут та відстежувала електронну пошту Сергія Скрипаля та його доньки Юлії мінімум з 2013 року. Про це пише The Guardian з посиланням на оприлюднені дані британської розвідки.

У листі радника британського прем'єр-міністра з питань безпеки Марка Седвілла генеральному секретарю НАТО Єнса Столтенберга наводяться розвіддані, які використовувала Тереза Мей у своєму виступі в парламенті.

За даними Седвілла, "Новачок" був розроблений на російському дослідницькому об'єкті в Шиханах у рамках програми наступальної хімічної зброї за кодовою назвою Foliant.

Також у листі вказується, що Росія вважала деяких своїх шпигунів-перебіжчиків "законними цілями для вбивств", в числі яких опинився Скрипаль.

"У нас є інформація про зацікавленість російської розвідки Скрипалями, починаючи як мінімум з 2013 року, коли облікові записи електронної пошти, що належать Юлії Скрипаль, стали метою кіберспеціалістів ГРУ", - пише Седвілл.

За його словами, протягом 2000-х років Росія здійснювала програму, яка включала випробування способів доставки хімічних бойових отрут і підготовку представників спецпідрозділів для використання цієї зброї. Серед способів доставки також вивчалося застосування отрути на дверних ручках.

Протягом останнього десятиліття Росія виробляла і накопичувала невеликі кількості речовин серії "Новачок", зазначив Седвілл.

Він також підкреслив, що після розпаду СРСР "малоймовірно", щоб якась країна, крім Російської Федерації, розробляла цю хімічну зброю.

Нагадаємо, ОЗХЗ завершила розслідування інциденту в британському Солсбері, де 5 березня нервовопаралітичною речовиною "Новачок" були отруєні екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька.

У відповідь на замах на Скрипалів британський уряд ініціював висилку 23 російських дипломатів, до неї приєдналися країни НАТО, Європейського союзу та їхні партнери. Солідарність з Великою Британією висловили близько 30 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів.

Крім того, анульовано акредитацію семи російських представників при НАТО.

Детальніше про ситуацію довкола отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте у матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".