UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ планує воювати в Сирії не менше року - Bloomberg

Виходячи зі слів співрозмовника видання, справжня мета Кремля полягає в тому, щоб допомогти сирійському президенту відвоювати назад якомога більше територій у супротивників, включаючи повстанців, підтримуваних США.

Російська операція в Сирії виходять за межі заявлених цілей боротьби з тероризмом і може тривати більше року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела в Росії.

"Розгортання кількох десятків літаків Москви, також як і суден у Чорному та Каспійському морях, може зайняти рік або більше", - сказав російський чиновник, ім'я якого не уточнюється.

За словами одного зі співрозмовників Bloomberg, справжня мета Москви полягає в тому, щоб допомогти президенту Сирії Башару Асаду відвоювати якомога більше територій у супротивників, включаючи збройну опозицію, яку підтримують США.

За інформацією джерел видання, які були присутні на закритій нараді з президентом Росії на початку жовтня, Володимир Путін вважає, що Асад, чиї війська в даний час контролюють чверть території Сирії з 60% населення, повинні бути посилені для того, щоб гарантувати, що РФ може надати домінуючу роль у переговорах про політичне врегулювання в Сирії.

"Операція націлена на боротьбу як з радикальними ісламістами, так і з поміркованою опозицією", - стверджують джерела.

За їх даними, російські військові мають намір завдати ударів по позиціях терористичної угруповання "Ісламська держава" (заборонена в Росії) на півночі і сході Сирії.

"Основним ризиком для РФ залишається те, що Саудівська Аравія, Туреччина і Катар, які підтримують воюючі з Асадом угруповання, різко збільшать свої військові поставки у відповідь на втручання Росії", - уточнили джерела.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".

Напередодні прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ в Сирії захищає національні інтереси.

Раніше президент Росії Володимир Путін також заявляв, що у Росії є право на військову кампанію в Сирії, тому що до РФ за допомогою звернувся президент країни, і "законну владу необхідно стабілізувати".

Детальніше про цілі Путіна в Сирії читайте в статті Сирійський "бікфордів шнур" Путіна.