UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ не може симетрично відповісти на плани США розмістити в Німеччині далекобійні ракети – експерти

Росіяни вже зробили все, що могли.

Російський диктатор Владімір Путін публічно погрожує «дзеркальними заходами» на наміри США розмістити у Німеччині ракети великої дальності. Та чи дійсно Кремль може реалізувати свої погрози, розповідає Володимир Кравченко у статті «За десять хвилин від Путіна. Чому американські ракети в Німеччині важливі для України».

 «Москва не може відповісти Вашингтону симетрично розгортанням аналогічних ракет біля кордонів Європи. Є лише асиметричні інструменти — підкуп проросійських політиків, засоби гібридної війни, вбивства політиків», – зазначив у коментарі ZN.UA експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Водночас за словами директорки Центру нерозповсюдження ядерної зброї Поліни Сіновець, все, що могли, росіяни вже зробили, коли розмістили у Калінінградській області ракетні комплекси «Іскандер».

«Що ще страшного може запропонувати Путін? Нині вся економіка РФ працює на війну з Україною. Але кількість виготовлених ракет не може задовольнити потреби російських військових. Тим паче якщо ракети знадобляться не лише для обстрілу українських міст, а й для встановлення на кордоні з країнами ЄС і НАТО», – додала Сіновець.

Експерти вважають, що намір США розмістити далекобійні ракети в Німеччині є не лише відповіддю на розміщення «Іскандерів» у Калінінградській області. Це ще демонстрація того, наскільки серйозно США та Німеччина ставляться до російських погроз країнам-членам НАТО. Також на це рішення вплинуло й те, що після президентських виборів до Білого дому може повернутися Дональд Трамп. До того, ж заяви про плани розмістити американські ракети в Європі – це додатковий елемент тиску на РФ. 

Читайте також: У Німеччині захищають рішення США розгорнути далекобійні ракети у країні

Нагадаємо, 11 липня Reuters повідомляв, що США у 2026 році почнуть розгорнення у Німеччині далекобійних комплексів, таких як Standard Missile-6 (SM-6), крилатих ракет Tomahawk, а також гіперзвукової зброї. Вашингтон зробить це «як знак відданості НАТО  та європейській обороні».

У відповідь на рішення США заступник голови Міністерства закордонних справ РФ Сєргєй Рябков сказав, що Москва «без нервів» підготує військову відповідь. При цьому він не зазначив, яку саме.

Ракети наземного базування з дальністю понад 500 км були заборонені до 2019 року згідно з договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (РСМД) поки США не вийшли з нього. Вашингтон заявив, що угоду порушує РФ через розробку росіянами крилатої ракети наземного базування 9M729, відомої в НАТО як SSC-8.

Кремль неодноразово відкидав звинувачення. Він наклав мораторій на власну розробку ракет, раніше заборонених Договором РСМД — балістичних і крилатих ракет наземного базування з дальністю від 500 км до 5500 км.