UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ буде боротися з "упередженою інформацією" і "підривом патріотичних традицій" в інтернеті – Ъ

Автори нової "Доктрини інформаційної безпеки РФ" занепокоїлися наявністю в мережі великої кількості матеріалів західних ЗМІ.

В 2016 році повинна бути прийнята нова "Доктрина інформаційної безпеки РФ" на зміну чинному документу від 2000 року. У документі автори нової доктрини виділяють п'ять блоків загроз національній безпеці країни в інформаційній сфері, головною з яких, виходячи з частоти згадування, є використання сучасних технологій для дестабілізації внутрішньополітичної і соціальної ситуації в Росії, повідомляє "Коммерсантъ".

Текст нової доктрини "фактично на 100% готовий" і зараз проходить фінальну стадію узгодження.

Відповідно до доктрини, національним інтересам в інформаційній сфері Росії може перешкодити ряд загроз, оскільки "інформаційний простір все частіше використовується для вирішення воєнно-політичних завдань, а також у терористичних та інших протиправних цілях".

Зокрема, у доктрині вказані наступні загрози:

- нарощування зарубіжними країнами потенціалу в сфері ІКТ (Інформаційно-комунікаційні технології-ред.), у тому числі для впливу на критичну інформаційну інфраструктуру РФ та технічної розвідки щодо російських держорганів, наукових організацій та підприємств оборонно-промислового комплексу;

- використання спецслужбами інших держави ІКТ "як інструмента для підриву суверенітету і територіальної цілісності інших країн, "дестабілізації внутрішньополітичної і соціальної ситуації";

- зростання масштабів комп'ютерної злочинності;

- "відставання РФ від провідних зарубіжних держав у створенні конкурентоспроможних ІКТ і продукції на їх основі";

- "прагнення окремих держав використовувати для досягнення економічного і геополітичного переваги технологічне домінування в глобальному інформаційному просторі".

Загрозою також називаються матеріали західних ЗМІ, які "містять необ'єктивну та упереджену інформацію про зовнішній і внутрішній політиці РФ" і згубно впливають на населення країни.

Таким чином наголошується необхідність "протидії діяльності по інформаційному впливу на населення і в першу чергу на молодих громадян країни, що має на меті підрив історичних, духовних і патріотичних традицій в області захисту вітчизни".

Читайте також: 20 країн світу вперше погодилися на обмеження своїх дій в інформаційному просторі – "Ъ"

У вересні директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер висловив серйозну стурбованість у зв'язку з кіберактивністю Росії, яка загрожує національній безпеці Сполучених Штатів Америки. "Російське Міноборони створює власне кіберкомандування, яке, за оцінкою російських офіційних посадових осіб, буде відповідати за реалізацію наступальних заходів в кіберпросторі", - зауважив глава американської національної розвідки.

Видання Newsweek писало, що хакери стали найпотужнішою зброєю Росії. В жаргоні хакерів існує поняття ефекту "від кібернетичного до фізичного". Це означає здатність хакера впливати на реальний світ за допомогою інструментів у віртуальному. І часто цей вплив має деструктивний характер.

Причетність до таких атак Росії дуже турбує Захід, оскільки це єдина країна, яка на сьогодні намагається поєднувати кібернетичні удари із реальним наступом танків.