UA / RU
Підтримати ZN.ua

Результат виборів президента США 2020 року критично вплине на весь світ  — The Guardian

Президентські вибори в Америці 2020 року мають багато що сказати про те, як почуватиметься світ в найближчому майбутньому.

Будь які американські вибори визначають майбутнє Сполучених Штатів на найближчі чотири роки. Проте, вибори президента США 2020 року неабияк вплинуть на весь світ та визначатимуть майбутнє в глобальному масштабі, пише британська газета The Guardian.

Президентські вибори в Америці 2020 року мають багато що сказати про те, як почуватиметься світ і можуть визначити присмак наступних кількох тисячоліть. Це тому, що час - це одна з речей, яку неможливо повернути, і саме часу не вистачає в боротьбі з кліматичними змінами.

Міжурядова комісія з питань зміни клімату у своєму звіті за 2018 рік чітко заявила про те, що людству необхідно до 2030 року здійснити фундаментальні перетворення в енергетичній системі, серед цих перетворень одне з найважливіших місць займає досягнення вуглецевої нейтральності, яке передбачає скорочення викидів вуглецю в атмосферу.

Однак, на боротьбу з кліматичними змінами великий вплив чинить політичний аспект. Більшість проблем, які вирішують уряди країн, тривають в приблизно однаковому «часовому проміжку», і політики вирішують їх поступово.

Але кліматичні зміни не такі. Якщо проблему зміни клімату не вирішити найближчим часом, то світ ризикує пройти повз «найбільш критичні етапи», після яких може настати точка неповернення.

Деякі з цих критичних етапів вже досить близько, для прикладу, Гренландія зараз перебуває у незворотному процесі танення льодовиків.

Обрання республіканця Дональда Трампа президентом США в 2016 році «досить дорого коштувало» екологічним світовим проблемам.

Цілі, які передбачала Паризька кліматична угода, були неабияк підірвані виходом США з цього договору, а також скасуванням адміністрацією Трампа деяких законів про охорону навколишнього середовища, які почали сприяти більш активному функціонуванню нафтової промисловості.

Проте, в світу ще є шанс змінити невідворотні кліматичні зміни. Не так давно навіть Китай оголосив про намір досягнення вуглецевої нейтральності до 2060 року.

Якщо новим президентом США дійсно стане саме демократ Джо Байден, його адміністрація, швидше за все, долучиться до кліматичних цілей.

Відомо, що Дональд Трамп систематично не визнавав проблеми зміни клімату, саме тому ще чотири роки його президентства можуть стати «екологічною катастрофою».

Якщо  одна з найпотужніших країн світу буде гальмувати досягнення кліматичних цілей, а не прискорювати це, прогрес у найкращому випадку буде просто затримуватися. Жодного тиску на таких авторитарних лідерів, як російський президент Володимир Путін чи бразильський лідер Жаїр Болсонаро, не буде.

Реальний шанс досягнути цілей Паризької кліматичної угоди ризикує зникнути за такого розвитку подій. А нові лідери США лише будуть боротися з негативними наслідками катастрофи, якій вже буде неможливо запобігти.

Той градус Цельсія, на який вже підвищилася температура планети, починає переносити світ в нову еру, яка стає все менше гостинною для людей. Тому, багато чого в цій ситуації залежить від ініціативи найбільш впливових світових лідерів, резюмує газета.

Читайте також: Вибори в США 2020: результати та ключові події онлайн

Перед фінальним раундом дебатів між Трампом і Байденом опитування Gallup показало, що 56% американців вважають, що Трамп не заслуговує другого терміну. Історично в США всі кандидати з рейтингом схвалення 50% і вище виграли переобрання, а президенти з рейтингом схвалення значно нижче 50% програвали.

Варто зазначити, що у Байдена були кращі рейтинги перед виборами, ніж у будь-якого претендента на пост президента США з 1936 року.

Детальніше про те, як Трамп може оскаржити результати президентських виборів в Сполучених Штатах, читайте в статті Геннадія Друзенко " Виборчі рифи американської демократії ".