UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рейтинг Путіна не відповідає дійсності – Washington Post

Експерти пояснюють, чому російський президент нібито досі популярний, хоч і втягнув країну у війну.

Рейтинг президент Росії Володимира Путіна, схоже, не підкоряються законам "політичної фізики". Ціна на нафту обвалилася до 50 доларів за барель, що викликало серйозні економічні труднощі в Росії і рецесію. Але при цьому рейтинг Путіна дивним чином перевищує 80%.

"Але ці цифри не треба сприймати за правду", - пишуть на сторінках Washington Post виконавчий директор Міжнародного форуму демократичних досліджень при Національному фонді підтримки демократії США Крістофер Вокер і заступник директора Інституту європейських, російських та євразійських досліджень Університету Джорджа Вашингтона Роберт Орттунг.

На думку експертів, рейтинг Путіна штучний перш за все тому, що він виник в умовах інформаційного вакууму. Кремль неофіційно ввів цензуру, забороняючи в ЗМІ обговорювати важливі проблеми і піддавати сумніву правильність рішень влади.

Читайте також: Військова допомога Україні змусить Путіна піти з конфлікту шляхом переговорів - FT

"По-друге, в умовах політичних репресій, які проводить Путін, лише дуже сміливі громадяни кидають виклик режиму президента. 80-відсотковий рейтинг говорить лише про те, що росіяни бояться і не здатні уявити собі альтернативу Путіну", - йдеться в статті.

По-третє, експерти звертають увагу на зростання рівня еміграції в Росії з поверненням Путіна на посаду презиедента. При цьому їдуть з країни добре освічені фахівці, які "голосують ногами".

Ще одним фактором штучного рейтингу Путіна автори називають "диверсійну" діяльність російського президента, а саме намагання відволікти увагу громадян від серйозних проблем у суспільстві за допомогою неочікуваних кроків. Одним з них стала окупація Криму.

Натомість автори вважають, що посилення пропаганди, цензури і репресій проти опозиції свідчать про те, що росіяни насправді не так вже й прихильно ставляться до Путіна. Тому експерти радять не сприймати серйозно "накручений" рейтинг президента Росії. Раніше німецьке видання Der Spiegel писало, що Путін заплутався у власній брехні. Він почав дурити громадськість і лідерів інших країн з 2012 року, коли втретє став президентом. Тоді, пригадує оглядач, він намагався переконати канцлера Ангелу Меркель, що демонстранти проти влади Путіна на вулицях Москви – це нібито "сексуальні збоченці" організували мітинг за свої права. Трохи згодом він запевняв Берлін, що учасниці гурту Pussy Riot були "антисемітами".