UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Репортери без кордонів» закликали ФРН підтримати білоруських журналістів, переслідуваних режимом Лукашенка

У RSF закликають уряд Німеччини підтримати тих журналістів, яких режим Лукашенка хоче змусити замовкнути.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає уряд ФРН оперативно і без зайвої бюрократії підтримати працівників засобів масової інформації в Білорусі, які через режим Лукашенка зазнали переслідувань, йдеться на сайті організації.

«Засоби для допомоги Білорусі, які пообіцяло Міністерство закордонних справ, тепер повинні бути використані швидко», - зазначив керуючий директор RSF Крістіан Світ.

Він також повідомив, що уряд Німеччини має підтримати тих журналістів, яких режим Лукашенка хоче змусити замовкнути, і просувати незалежні засоби масової інформації, які повідомляють про ситуацію в Білорусі - незалежно від того, з яких країн вони працюють.

За словами директора RSF, перш за все, ця допомога повинна використовуватися небюрократичних і виходити за рамки існуючих програм.

Читайте також: Репортери без кордонів: у 2020 році вбили 50 журналістів

Нагадаємо, 17 січня МЗС Німеччини оголосило, що надасть 21 млн євро на підтримку білоруського громадянського суспільства.

Білоруський новинний сайт Tut.by остаточно втратив статус засобу масової інформації 19 січня. 14 січня силовики три години обшукували редакцію БелаПАН, найстарішого незалежного інформаційного агентства країни: вони взяли з собою різні документи і дванадцять жорстких дисків; робота агентства «паралізована». Зараз дев'ять журналістів утримуються в тюрмах в Білорусі. Шість членів незалежного прес-клубу «Білорусь» були заарештовані 21 грудня.

Суд Мінська визнав найбільший в Білорусі і світі Telegram-канал NEXTA і його логотип "екстремістськими матеріалами". Підконтрольний режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка суд вирішив, що канал NEXTA містить "інформаційну продукцію з ознаками екстремістської діяльності. Суд вбачає в діяльності каналу ознаки "організації і публічних закликів до здійснення масових заворушень".