UA / RU
Підтримати ZN.ua

Репортери без кордонів: у 2020 році вбили 50 журналістів

Показник досить високий, особливо з урахуванням пандемії.

У 2020 році в світі було вбито 50 журналістів у зв'язку з їх професійною діяльністю.

Про це повідомила на своєму сайті організація "Репортери без кордонів".

Більшість зафіксованих випадків сталися в країнах, де немає військових конфліктів. У 2019 загинуло 53 журналісти.

Підкреслюється, що в 2020 році через пандемію журналісти менше працювали "у полі" і на місці подій.

Графік з сайту

"Все більше журналістів вбивають в країнах, які вважаються мирними. У 2016 році 58% випадків загибелі співробітників ЗМІ відбулося в зонах бойових дій. Зараз тільки 32% смертельних випадків довелося на країни, що роздирається війною, такі як Сирія або Ємен, або країни з конфліктами низької або середньої інтенсивності, такі як Афганістан і Ірак", - йдеться в доповіді.

Графік з сайту

Велика частина випадків смерті журналістів, а саме 68%, припали на мирно існуючі держави. Найвище число загиблих журналістів в Мексиці (вісім чоловік), Індії (чотири людини), Філіппінах (три людини) і Гондурасі (три людини).

Читайте також: В Афганістані вбили правозахисницю та її брата

Серед всіх журналістів, які загинули у 2020 році, навмисно було убито 84%. У 2019 ця частка становила 63%. Відзначається, що деякі журналісти були вбиті з особливою жорстокістю.

В опублікованій два тижні тому першій частини документу "Репортери без кордонів" зібрана статистика про затриманих, зниклих без вести або потрапили в заручники журналістів. Там було написано про те, що майже 400 журналістів знаходиться за гратами. Більше половини журналістів були позбавлені волі в одній з таких країн, як КНР, Саудівська Аравія, Єгипет, В'єтнам, Сирія.

Раніше повідомлялося, що в Україні з 2015 року при виконанні службових обов'язків загинули 39 поліцейських.

Тільки за 2019 рік було поранено 1 384 поліцейських, - це вогнепальні, ножові поранення і поранення після вибуху, а також нанесення різного роду тілесних ушкоджень.

На війні в Донбасі з початку 2020 року загинули 49 українських військових, з них четверо - під час перемир'я, повідомили в Генштабі ЗСУ.

Там відзначають істотне зменшення бойових втрат з початком "повного і всеосяжного припинення вогню" 27 липня.

Станом на 13 грудня, було поранено 332 бійця. З них за час перемир'я - 15. З 13 грудня в Донбасі поранили ще трьох українських військових.

"Кількість небойових втрат військовослужбовців ЗСУ за період проведення бойових дій під час ООС 2020 року становить 70 осіб, з них з 27 липня - 15 осіб", - йдеться у відповіді Генштабу.

До небойових втрат належать смерті військових від хвороб, нещасних випадків, самогубств та інших причин.

Журналістика стає все більш небезпечною професією у всьому світі, зокрема в США. 2020 рік з глобальної пандемією і широкомасштабними соціальними заворушеннями продовжив цю тенденцію. За рік у світі було вбито більше 40 журналістів. Відповідно до щорічного опитування Комітету захисту журналістів, протягом 2020 року була заарештовано рекордну кількість репортерів.