UA / RU
Підтримати ZN.ua

Референдум в Каталонії є незаконним – Єврокомісія

Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

В Єврокомісії заявили, що згідно з Конституцією Іспанії, проведений референдум в Каталонії є незаконним. А якщо автономія вийде зі складу Іспанії то виявиться за межами ЄС, повідомили в Європейській комісії, пише "Європейська правда".

"Згідно з іспанською Конституцією, вчорашнє голосування в Каталонії було незаконним. Для Єврокомісії, і президент Юнкер неодноразово повторював, це є внутрішнім питанням Іспанії. Тому треба вирішувати це питання у відповідності з конституційним ладом Іспанії", - заявив представник Єврокомісії Маргаритіс Схінас на щоденному брифінгу в Брюсселі.

Він закликав сторони перейти від конфронтації до діалогу, зазначивши, що насильство не вирішить ситуацію.

Представник Єврокомісії підкреслив, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

"Ми вже повторювали позицію, якої дотримується Комісія, так само, як і її попередники, що подібні референдуми мають бути організовані у відповідності з Конституцією Іспанії. І це означає, що територія, яка виходить, виявить себе за межами ЄС ", - сказав він.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов референдум, на якому, за словами місцевих властей, каталонці проголосували за незалежність від Іспанії.

У той же час, центральна влада країни заявляє, що референдум не відбувся.

День проведення референдуму в регіоні супроводжувався сутичками між каталонцями і правоохоронцями. За останніми даними, постраждали більше тисячі чоловік.

Про те, як пройшов день голосування в Каталонії читайте в хроніці подій "Референдум в Каталонії: головне".