UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радбез ООН видасть нову резолюцію у відповідь на ядерні випробування в КНДР

Північнокорейські ядерні екперіменти підривають мир і стабільність, заявили в ООН.

Рада безпеки ООН жорстко розкритикувала чергове ядерне випробування в КНДР та має намір виробити нову резолюцію у відповідь на дії Північної Кореї.

За одностайним рішенням всіх п'ятнадцяти членів Радбезу резолюція про розширення санкцій проти КНДР у зв'язку з продовженням ядерних випробувань буде базуватися на статті 41 глави VII статуту ООН щодо заходів, не пов'язаних із використанням збройних сил, які застосовуються у зв'язку з загрозою миру, заявив голова Радбезу посол Нової Зеландії при ООН Джерард ван Бохемен після екстреного засідання, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформацію агентства АFP.

Прийняти резолюцію закликав генсек ООН Пан Гі Мун, який також звернувся і з закликом до КНДР відмовитися від "небезпечного шляху", за яким іде країна.

ніціаторами екстреного засідання РБ ООН виступили США, Південна Корея та Японія.

Як повідомлялося, президент США Барак Обама також засудив ядерні випробування у КНДР і пригрозив Пхеньяну новими санкціями.

Раніше повідомлялося, що у КНДР стався землетрус, яке могло бути викликано ядерним вибухом. В Геологічній службі США також повідомили, що епіцентр землетрусу знаходився в районі полігону, де в минулому північнокорейські військові вже випробували ядерну зброю. Дані з супутника, отримані кілька тижнів тому, демонструють підвищену активність в районі полігону Пангири.

Читайте також: У КНДР стався землетрус, який міг бути викликаний ядерним вибухом - ЗМІ

Санкції ООН забороняють КНДР проводити ядерні випробування, а також запускати балістичні ракети.

У 2006 році Північна Корея вперше випробувала ядерну зброю. З тих пір Радбез ООН п'ять разів вводив проти неї різні санкції.