UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін виграв вибори в Путіна. Що далі?

Автор: Володимир Кравченко

Владімір Путін виграв вибори у Владіміра Путіна та вп’яте став президентом Росії.

Чи насміляться лідери Заходу, які називали Путіна «бандитом», «терористом» і «Гітлером», після проведення нелегітимних виборів у п’ятьох (!) українських регіонах нарешті не визнати його легітимно обраним? Чи словесні кульбіти так і зависнуть у повітрі, на відміну від випадку з Лукашенком?

Донецьк, 15 березня 2024 року
EPA-EFE/STRINGER

Хоча президентські вибори в РФ були нудними та прогнозованими, протягом усіх трьох днів голосування — з 15 до 17 березня — росіяни виявляли демонстративний ентузіазм, голосуючи за вбивцю, який розв’язав війну проти України й винен у смерті десятків тисяч українців: до виборчих дільниць стояли черги, а портали дистанційного електронного голосування (ДЕГ) не могли впоратися з навантаженням. Явка, особливо в перший день, просто зашкалювала: 38,35% виборців! І якщо на виборах 2018 року проголосувало 67,54%, то 2024 року — 73,33%.

Ця аномально висока цифра невипадкова: прогнозованість перемоги Путіна не означала, що в адміністрації президента РФ легковажно поставилися до виборчої кампанії. Для Кремля був символічним факт високої явки, тож на її забезпечення було кинуто адміністративний ресурс із примусу до голосування: роботодавці погрожували штрафами та звільненнями й вимагали надсилати фото бюлетеня із позначкою за кандидата… Адже вибори в Росії — це не ротація влади, а її консервація.

Симуляція демократичного процесу волевиявлення легітимує подальше перебування Путіна в Кремлі, демонструє консолідацію російського суспільства навколо національного лідера в умовах війни Росії з Україною та протистояння із Заходом, додає йому ваги за столом майбутніх переговорів із західними лідерами. Зрештою, голосування 15–17 березня — це й «референдум про довіру» до Путіна, й узаконення перетворення авторитарної влади на тоталітарний режим.

Читайте також: Буданов прокоментував результат «виборів Путіна»

Смішно читати, як російські політологи цілком серйозно аналізують передвиборчі кампанії «бек-вокалістів» Путіна — Лєоніда Слуцкого (ЛДПР), Ніколая Харітонова (КПРФ) і Владіслава Даванкова («Новые люди»), адже кандидати демонстрували повну лояльність Кремлю. Статисти мали підкреслити виграшність переможця: немає жодної альтернативи Владіміру Путіну та його політиці: «зробимо Росію знову великою» на основі «традиційних цінностей».

Утім, для самих політиків важливою була не перемога, а участь у процесі та боротьба за друге місце: це багато в чому визначить як позицію їхніх політичних сил у партійній системі Росії, так і розстановку в апаратних війнах кремлівських веж, де робили свої ставки на кандидатів у президентських виборах. В результаті, за попередніми даними, друге місце зайняв Харітонов, за якого віддали голоси 4,3% виборців. Даванков отримав 3,81%, а Слуцкій – 3,2% голосів. 

А головним завданням АП було, щоб Путін зразка 2024 року виграв у Путіна 2018-го.

Під час попереднього голосування він отримав 76,69% голосів. Цього разу в Кремлі ставили планку понад 80%. Висота була підкорена: після обробки 99,59% протоколів, у Путіна 87,33%! Світові рекорди автократів російський президент не побив, але впритул наблизився до показників лідерів Північної Кореї, Туркменістану, Таджикистану…

Читайте також: Оскільки Путін отримає ще один шестирічний термін, Україна опинилася на роздоріжжі — The Times

Тріумфального результату було досягнуто не лише за допомогою вкидів або голосування на багажниках машин: ДЕГ, яке запровадили на третині території РФ у 29 регіонах, стало одним із основних інструментів маніпуляцій і фальсифікацій. Адже ніхто не може гарантувати збереження електронного голосу.

У загальноросійському громадському русі на захист прав виборців «Голос» зазначили, що суб’єкти РФ, де обирають електронно, — це зони протестного голосування або ті, де владі складно забезпечити явку, а «там, де результати голосування не рахують, а найчастіше малюють, ДЕГ не застосовують». Інші російські політологи помітили ще одну цікаву закономірність: електронне голосування запровадили в регіонах, де результати на президентських виборах 2018 року були нижчими за середні по країні.

І все-таки виборча кампанія супроводжувалася для АП ризиками та неприємними сюрпризами.

Йдеться не лише про «обмежену військову операцію» «Російського добровольчого корпусу», легіону «Свобода Росії» та Сибірського батальйону в прикордонних районах Білгородської та Курської областей або акцію «Полудень проти Путіна». Для Кремля вибори пішли за незапланованим сценарієм, коли на сцені з’явилася самовисуванка — ржевська журналістка Катерина Дунцова, а ручний кандидат Борис Надєждін, покликаний пожвавити нудну кампанію, почав виходити за межі відведеної йому ролі.

Черги громадян, які бажали поставити підпис за Надєждіна, стрімке зростання рейтингу політика продемонстрували Кремлю наявність у країні запиту на антивоєнного кандидата.

Не дивно, що ЦВК відмовила Надєждіну в реєстрації. Це почасти демотивувало «антипутінський» електорат, що цілком влаштувало АП, яка насаджувала думку про безальтернативність Путіна та маргіналізацію опозиції. Водночас присутність у списках «ліберала» Даванкова, за яким стоять брати Ковальчуки та заступник голови АП Сєргєй Кірієнко, дала змогу Кремлю каналізувати невдоволення частини опозиційного електорату та показати світу наявність «конкуренції».

Борис Надєждін
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Водночас сама позасистемна опозиція так і не змогла знайти форму адекватної реакції на президентські вибори, зупинившись на символічному та самовбивчому флешмобі «Полудень проти Путіна»: черги з виборців усередині Росії та за кордоном 17 березня о 12:00 мали продемонструвати кількість противників Путіна. Проте масштабних виступів у Росії так і не відбулося. А заклик деяких російських опозиціонерів (зокрема Максіма Каца) голосувати за Даванкова виглядає тим паче дивно, бо ж сам кандидат не висловлюється проти війни, а в парламенті голосував за репресивні закони та анексію окупованих українських територій.

Хоча Москва могла й не проводити виборів у «нових регіонах» під приводом того, що там діє воєнний стан, прагнення отримати видовищну телекартинку спонукало АП піти на ризик. «Явка» за підсумками першого дня голосування була захмарною: у «ДНР» проголосували 69,28%, у «ЛНР» — 36,02%, у «Херсонській області» — 68,66%, а в «Запорізькій області» — 55%. Водночас у Кремлі побоюються, що Захід назве вибори нелегітимними, як до цього закликає Україна, що послабить позиції Путіна на переговорах із Заходом.

Та хіба можна вважати вибори легітимними, якщо вони відбуваються й на тимчасово окупованих територіях? Якщо на виборах російського президента «голосували» за українськими документами та під дулами російських автоматів? Не може частина тушки риби бути свіжою, а частина — протухлою. Проте не для західних лідерів. Судячи з першої реакції міжнародної спільноти, яка лише засудила вибори на окупованих територіях, найгірший прогноз для Кремля наразі не справдився: Захід не хоче спалювати мости в діалозі з Путіним.

Читайте також: Псевдовибори в РФ не є ні вільними, ні чесними, результат нікого не дивує  – МЗС Німеччини

Однак уїдливе «привітання» Путіна з «перемогою» в президентській кампанії від глави Європейської ради Шарля Мішеля, опубліковане ним іще в перший день голосування в соціальній мережі X, демонструє розуміння значною частиною західного істеблішменту, чим є вибори та нинішня російська влада.

На жаль, нині путінський режим зцементований набагато більше, ніж на початку 2022 року. Зовні все виглядає добре: еліти залякані стратою Прігожина та згуртовані навколо Путіна; демократична опозиція п'є або каву в Парижі, або чифір у Воркуті; турбопатріоти, якщо не сидять у в’язниці, підтримують владу; армія наступає; громадяни укладають контракти з Міноборони; ОПК працює в три зміни; російська економіка, що встояла під західними санкціями, демонструє зростання; безробіття зменшується…

Та за фасадом благополуччя приховані системні проблеми, які лише загострюються. Все це створює тиск на режим ізсередини.

Мілітаризована економіка перегрілася, і їй загрожує спад та інфляція. Історія зі зникненням яєць на російському споживчому ринку засвідчила, що «ситуація перебуває в хиткій рівновазі й де вистрілить — незрозуміло». Стан справ такий, що змушує Кремль поспішати з воєнними успіхами, щоб сісти за стіл із сильнішими картами, коли настане час для переговорів.

ВПК, який зазнає багатьох проблем, розбалансований. І хоча «воєнка» ефективно працює в три зміни, Москві доводиться розраховувати на допомогу Тегерана та Пхеньяна.

Зростає нерівність між регіонами: у Москві середній заробіток учетверо вищий, ніж у чотирьох найбідніших регіонах — Інгушетії, Карачаєво-Черкесії, Туві та Кабардино-Балкарії.

Поглиблюється демографічна яма: у Росії зменшується народжуваність і найближчими роками навряд чи повернеться до зростання.

Посилюються проблеми з адаптацією мігрантів: у низці російських міст формуються етнічні анклави, практично неінкорпоровані в російське суспільство.

Тривають конфлікти на міжнаціональному ґрунті: антиєврейські заворушення в Махачкалі, виступ у Башкортостані, вбивства на етнічному ґрунті звучать тривожними дзвіночками для Кремля, де пам’ятають про національні конфлікти в СРСР наприкінці вісімдесятих, «парад суверенітетів», сепаратизм.

І якщо в Росії немає невдоволення мобілізованих, то є невдоволення їхніх дружин: кремлівські політологи вважають «бабський бунт» серйозною загрозою. Сьогодні протести ще під контролем влади. І в Росії наразі не передбачається ні палацових змов, ні народних повстань. А що буде завтра? Вразливість путінської Росії перед «чорними лебедями» лише зростає.

Читайте також: Путін витратив на штучну любов до себе $1,2 млрд – The ​​Observer

Смерть Навального, збільшення кількості політв’язнів свідчать про те, що в Росії  відбуватиметься посилення режиму та репресії незгодних. Гора квітів на могилі Навального, підпали кабінок для голосування, зіпсовані бюлетені, можливо, й були актом відчаю громадян, але вони демонструють наявний протестний потенціал у російському суспільстві та перспективу його радикалізації. Водночас загрозу для влади становлять і Z-патріоти, які в усьому бачать зрадництво та некомпетентність.

Немає жодних ознак того, що після 17 березня Путін припинить війну з Україною й змінить політику щодо США та ЄС. Як випливає зі звернення Путіна до Федеральних зборів, із його інтерв’ю Такеру Карлсону й Дмітрію Кісєльову, російський президент і далі робить ставку на ресурси Росії, повільність Заходу, розкол НАТО, прихід до влади Трампа, щоб домагатися переговорів із Вашингтоном, Лондоном, Парижем і Берліном про Україну без України.

Еліта групується навколо Путіна, навіть боячись подумати про його заміну. А вибори дають Путіну змогу вперше з 2020 року здійснити значні перестановки в уряді. І, вочевидь, він перетасує кадри, підганяючи структури під людей, а не людей під структури, щоб привести склад уряду у відповідність із наявним 2024 року балансом між вежами Кремля, де основними суперниками є група секретаря Ради безпеки Ніколая Патрушева та група акціонера банку «Росія» Юрія Ковальчука.

ЗМІ з посиланням на джерело пишуть: у Кремлі висловлюють багато різних припущень стосовно подальших замін в уряді та великих державних корпораціях.

Прогнозують, що глава уряду Міхаїл Мішустін і глава Центробанку Ельвіра Набіулліна залишаться на своїх посадах. Так само як і міністр оборони Сєргєй Шойгу: попри всю критику Путін відчуває до нього особисту довіру. У випадку з Шойгу лояльність важливіша за ефективність. Не виключають, що заступник глави АП Сєргєй Кірієнко залишить свою посаду, але збереже вплив на частину апарату АП. Пророкують відставку й міністру закордонних справ Сєргєю Лаврову, і очільнику ФСБ Алєксандру Бортнікову.

Читайте також: Путін ставить зіткнення із Заходом у центр президентських виборів — WSJ

Припускають, що міністр сільського господарства Дмітрій Патрушев (син Ніколая Патрушева) також може обійняти в уряді вищу посаду. А призначення заступником начальника головного контрольного управління адміністрації президента РФ Боріса Ковальчука російські експерти розглядають як трамплін для подальшої кар’єри на державних посадах сина Юрія Ковальчука.

Однак хто кого замінить у остаточному підсумку, знає лише Путін, який прагне не лише збалансувати політичну систему, а й переформатувати всю країну під власне бачення майбутнього Росії. Щонайменше до 2030 року.