UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін у травні відвідає Китай, зустрінеться з Сі Цзіньпіном — Reuters

Це буде перша закордонна поїздка глави Кремля після “переобрання”.

Російський “президент” Владімір Путін поїде до Китаю в травні для переговорів з тамтешнім лідером Сі Цзіньпіном. Це може бути перша закордонна поїздка глави Кремля після “перемоги” на "виборах", повідомляє Reuters, посилаючись на джерела.

Читайте також: Китай припускає участь в українському Саміті миру в Швейцарії

Західні уряди засудили “переобрання” Путіна як несправедливе і недемократичне. Але Китай, Індія і Північна Корея привітали російського диктатора з продовженням його правління ще на шість років. Це підкреслило геополітичні тріщини, які розширилися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Поїздка Путіна до Китаю, ймовірно, відбудеться у другій половині травня. Також джерела Reuters кажуть, що візит Путіна до Пекіна може відбутися перед запланованою поїздкою Сі в Європу.

В РФ уже прокоментували повідомлення Reuters, написали росЗМІ. Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що готується кілька візитів “президента” РФ  та контактів на найвищому рівні, про них проінформують пізніше. 

Читайте також: Європі потрібно усвідомити "кінцеву мету" її політики щодо Китаю — Politico

Китай зміцнив свої торговельні та військові зв'язки з Росією в останні роки. Обидві країни оголосили про партнерство "без обмежень" у лютому 2022 року, коли Путін відвідав Пекін перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Іноземні дипломати та оглядачі очікують, що Китай стане першою країною, яку Путін може відвідати після “переобрання”. Його "інавгурація" має відбутися приблизно 7 травня.

У неділю, 17 березня, глава Кремля заявив журналістам, що Росія і Китай мають схожий глобальний світогляд, міцні відносини, частково завдяки його добрим особистим стосункам із Сі, додавши, що Москва й Пекін розвиватимуть зв'язки в найближчі роки.

Сі відвідував Росію під час свого першого закордонного візиту після пандемії коронавірусу в березні минулого року, невдовзі після отримання безпрецедентного третього терміну як глава своєї держави.

Путін та Сі часто наголошували на тісній особистій дружбі і зустрічалися понад 40 разів, востаннє - у жовтні минулого року, коли глава Кремля був почесним гостем на саміті китайської ініціативи “Один пояс, один шлях” у Пекіні.

За даними китайської митниці, товарообіг між Китаєм і Росією в січні-листопаді сягнув 218,2 мільярда доларів, що навіть перевищує поставлену двома країнами мету збільшити двосторонній товарообіг до 200 мільярдів доларів до 2024 року.

У телефонній розмові з Путіним минулого місяця Сі заявив, що обидві сторони повинні рішуче протистояти втручанню у внутрішні справи з боку зовнішніх сил, маючи на увазі США.

Заступник глави МЗС Китаю Сунь Вейдун під час зустрічі зі своїм російським колегою в Москві минулого місяця сказав, що двосторонні зв'язки країн є "найкращими за всю історію".

Водночас, Китай розглядає можливість взяти участь у мирній конференції, спрямованій на припинення війни РФ проти України, яка відбудеться у Швейцарії в найближчі місяці. Минулого року Пекін представив "мирний" план з 12 пунктів, але досі не зробив кроків, щоб вплинути на РФ для припинення війни. Захід ставить під сумнів щирість зусиль Пекіна у просуванні миру і те, чи збігається його бачення завершення війни з баченням України.

Читайте також: Сі Цзіньпін привітав Путіна з «переобранням» та заявив про «розвиток китайсько-російських відносин»

Нещодавно спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідав Україну, РФ та деякі європейські столиці у межах нової “миротворчої місії”. Детальніше про човникову дипломатію Пекіна — у статті Наталії БутирськоїТурне сумнівної миротворчості: з чим їздив китайський посланець до Москви, Києва та Євросоюзу”.