UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін розраховує на демократичну втому країн ЄС від війни в Україні – Борель

Європейський лідер закликав не послаблювати санкції проти РФ.

Європейці не повинні втомлюватися у своїх зусиллях щодо відображення російського вторгнення в Україну, заявив у понеділок верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, попередивши, що Владімір Путін спробує використати «демократичну втому».

Виступаючи після переговорів із міністрами закордонних справ ЄС, Боррель сказав, що російський лідер «вважає демократії слабкими», і закликав Європу дотримуватись своїх рішень озброїти Україну та ввести санкції проти Москви.

"Я впевнений, що Путін розраховує на демократичну втому", - сказав він, відповідаючи на запитання про побоювання, що лідери ЄС незадоволені внутрішніми економічними витратами через санкції та перебоями з постачанням енергоресурсів Росією.

«Уряди держав-членів ЄС мають продовжувати відстоювати ухвалені ними рішення. Вони ухвалили рішення про обмежувальні заходи щодо російської економіки і мають його дотримуватися.

«Для нас це перевірка нашої стабільності на рівні наших суспільств. Ми маємо бути досить жорсткими, щоб триматися. У нас немає вибору — і в українців також», - цитує його слова AFP.

ЄС розгорнув низку ескалаційних пакетів санкцій проти Москви після її вторгнення до України у лютому.

Читайте також: Санкції ЄС: Абрамович та Усманов вимагають від ЄС «компенсувати збитки»

У червні було ухвалено рішення про заборону на імпорт нафти, і зараз дипломати обговорюють ембарго на золото, але багато європейських країн, як і раніше, залежать від постачання енергоресурсів із Росії.

Тим часом Москва скористалася залежністю деяких членів ЄС від поставок із Росії, затримуючи та перериваючи постачання газу, що сприяло неприпустимо високим витратам на енергоносії у блоці.

Боррель і більшість західних лідерів наполягають на тому, що санкції завдали шкоди економіці Росії і тільки посилюватимуться, якщо Путіну не вдасться вивести свої війська з України.

Минулого тижня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан — найближчий до Кремля лідер ЄС — розкритикував ці заходи, заявивши, що Європа «вистрілила собі в легені», завдавши шкоди енергопостачанню.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу погодили новий пакет санкцій проти Росії, проте до нього не ввійшло газове ембарго.