UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав указ про «передачу в держуправління» російських активів Danone та Carlsberg

Активи передаються в управління Росмайну

Президент Росії Владімір Путін 16 липня підписав указ про передачу в управління державі російських активів міжнародних компаній – французької Danone та датської Carlsberg, які у 2022 році заявляли про згортання бізнесу в РФ.

Згідно з опублікованим указом, «у тимчасове управління Росмайну» передаються частки іноземних компаній у ТОВ «Пивоварна компанія «Балтика» та акції АТ «Данон Росія».

Указ_К_и_Д_(1).png (26 KB)

Указ_К_и_Д_(2).png (20 KB)

Читайте також: Китайського виробника автомобілів Geely внесли до Переліку міжнародних спонсорів війни

За даними російського пропагандистського агентства «Интерфакс», виручка «Балтики» у 2022 році зросла до 100,7 млрд рублів з 82,6 млрд рублів в 2021 році, а чистий прибуток збільшився в 1,9 рази, до 9,952 млрд рублів. Чистий прибуток «Данон» у 2022 році знизився до 5,57 млрд рублів з 8,85 млрд рублів у 2021 році, але виручка зросла до 92,9 млрд рублів проти 85,1 млрд рублів у 2021 році (зростання на 9,1% ).

У червні Carlsberg Group заявила про завершення пошуку покупця на свою російську пивоварну компанію «Балтика». Компанія чекала дозволу на угоду з боку російської влади. Хто потенційний покупець – не повідомлялося.

Читайте також: Британського виробника споживчих товарів Unilever внесли до списку спонсорів війни

Нагадаємо, що у травні фінський енергетичний концерн Fortum втратив контроль над власними активами в Росії на суму 1,7 млрд євро – концерн списав російські активи у зв'язку з тим, що акції його дочірньої компанії в Росії забрали «у тимчасове управління» Росмайну на підставі указу Путіна.

Раніше у доповіді The Business of Staying, підготовлена групою громадянського суспільства B4Ukraine та Київською школою економіки, говорилося, що російський бізнес був надзвичайно прибутковим для кількох міжнародних компаній, які вирішили залишитися.