UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав договір про продовження нового договору СНО

Договір про стратегічні наступальні озброєння з США продовжено на п'ять років.

Президент Росії Владімір Путін підписав закон, що продовжує ключовий ядерний пакт між Росією і США на п'ять років, заявив Кремль в п'ятницю.

«Президент Росії Владімір Путін підписав федеральний закон «Про ратифікацію продовження угоди між Росією і США», - йдеться в заяві Кремля з посиланням на новий договір СНО.

«Чинний федеральний закон вступає в силу з дня його офіційного опублікування», - йдеться в повідомленні.

Новий договір СНО - це останній пакт про скорочення озброєнь між колишніми суперниками по холодній війні.

Кремль заявив, що продовження пакту «дозволяє зберегти прозорість і передбачуваність стратегічних відносин між Росією і США, (і) підтримати глобальну стратегічну стабільність», передає AFP.

Раніше на цьому тижні російський парламент підтримав продовження.

Читайте також: Світ зіштовхнувся зі сплеском розповсюдження ядерної зброї — The Economist 

Путін представив законопроект в обидві палати парламенту після того, як російський лідер і новий президент США Джо Байден провели свою першу телефонну розмову у вівторок ввечері.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі, який проводиться в цьому році, Путін в середу привітав продовження договору як позитивну подію в зниженні глобальної напруженості.

«Без сумніву, це крок у правильному напрямку», - сказав Путін.

Підписаний в 2010 році новий договір СНО обмежує до 1550 одиниць кількість ядерних боєголовок, які можуть бути розгорнуті Москвою і Вашингтоном, контролюючими найбільші в світі ядерні арсенали.

Угода, термін дії якого закінчується 5 лютого, розглядається як рідкісна можливість для компромісу між Москвою і Вашингтоном, чиї зв'язки різко погіршилися в останні роки.