UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін переписує минуле, щоб виправдати тиранію сьогодні – American Interest

Видання пише, що росіяни будуть терпіти утиски і підтримувати владу до тих пір, поки будуть вірити у кремлівську версію історії.

Відколи Росія окупувала Крим, вторглася на Схід України і Сирію, погрожуючи при цьому євроатлантичній безпеці, авторитаризм режиму Володимира Путіна тільки посилився.

Його репутація переможця над "ворожим Заходом" об'єднав громадськість навколо нього. Завдяки атмосфері нетерпимості, яку підтримує Кремль, влада обмежила громадянські свободи. Опозиційних лідерів придушують, труять і вбивають, а всіх критиків влади розглядають як "ворогів держави". У цьому процесі Путін відновив практику використання історії в якості політичної зброї.

Про це на сторінках The American Interest пише директор центру російських досліджень в Henry Jackson Society Ендрю Фоксхолл.

"Чесно кажучи, Путін використовував історію впродовж всіх 16 років при владі в якості засобу для самоствердження, захищаючи чинну політичну систему і виправдовуючи дії Кремля. Але його останні маніпуляції з минулим становлять дедалі більшу загрозу для Заходу. Вони допомагають продовжувати кремлівську зовнішню політику конфронтації і підживлювати антизахідні сентименти у російському суспільстві", - йдеться в статті.

Автор нагадує, як директора російського Держархіву Сергія Мироненка розкритикували і навіть звільнили з посади за те, що він оприлюднив документи, які розвіюють радянський міф про героїчних "Панфіловців". Спроба Мироненка зберегти історичну правду йшла в розріз із зусиллями Кремля присвоїти перемогу в Другій світовій війні.

Ця тема отримала особливу вагу за час правління Путіна. Москва намагається переконати світ, що СРСР нібито сам переміг нацизм і захистив Європу. І оскільки міфи про Другу світову війну почали асоціюватися з режимом президента, він розглядає спроби розвінчати обман як загрозу для себе і своєї влади.

Також автор нагадує про статтю міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, яка була опублікована нещодавно і містила велику кількість перекручених фактів. Російський дипломат асоціював Росію з Київською Руссю і стверджував, що ще з тих часів Західна Європа нібито поводилася "вороже" до Москви і намагався її "принизити". Цим він пояснює війни Наполеона і навіть Холодну війну.

У статті Лавров також стверджував, що Друга світова війна почалася "через антиросійські настрої європейських еліт", а Холодна війна закінчилася розпадом СРСР "через низку прикрих подій". Він також стверджував, що країни Центральної і Східної Європи, які вийшли з-під впливу Росії і приєдналися до ЄС, зараз "не можуть ухвалювати жодного важливого рішення без "зеленого світла" від Вашингтона і Брюсселя.

Російський міністр також стверджував, що попри ворожість Європи, Росія нібито завжди намагалася "грати конструктивну роль у об'єднанні континенту і скороченні можливості початку воєн". Вигадки Лаврова і звільнення Мироненка засвідчують бажання Путіна контролювати історію Росії.

Якщо Мироненко спробував заохотити росіян засумніватися в офіційній риториці щодо Другої світової війни, стаття Лаврова була націлена на те, щоб розвіяти найменші сумніви.

"Він докорінно переписав більше ніж тисячу років історії, зображуючи Росію в ролі невинної жертви глобальних подій. Для Путіна впродовж всієї історії вороги його країни невпинно організовували змови, щоб підірвати її зсередини і зовні. Контроль історичної пам'яті – це більше ніж спосіб консолідації нації. Це також спосіб підготовки росіян до війни", - йдеться в статті.

Автор зауважує, що контроль над пресою в Росії дозволяє Путіну ефективно переписувати історичні факти і змінювати пам'ять свого народу. А ті, хто намагається розвінчати брехню, звинувачують у "фальсифікації історії".

В такій ситуації автор радить Заходу зробити деякі кроки, щоб виступити проти маніпуляцій історією. Зокрема, варто відкрити кілька освітніх програм всередині Росії, які відділять роль СРСР і РФ в історії і будуть спростовувати російські вигадки. Російським спробам "монополізувати" право СРСР на перемогу в Другій світовій війні також потрібно дати відсіч. Заходу варто підтримувати дослідження російських і радянських архівів. Матеріали в архівах РФ навряд чи вдасться вивчити, однак багато радянських документів знаходяться в інших пострадянських країнах. І дослідники мають повний до них доступ.

"В той час, коли Кремль стає все більше авторитарним і дотримується політики конфронтації з сусідами і Заходом, російські громадяни будуть підтримувати його, знаючи, що історія виправдовує дії Москви", - йдеться в статті.

Раніше видання Gazeta Wyborcza писало, що Путін замінив обіцяні росіянам гроші байками про "тисячолітню історію" і ворогів. Ще 10 років тому кремлівський політолог Олексій Чадаєв у своїй книзі "Путін і його ідеологія" писав, що президент вважає Росію в оточенні ворогів, які посягають на її незалежність і природні ресурси. "Вороги" нібито намагаються нав'язати Росії свої правила і стандарти. І тому Путін опирається "на свої, рідні багаторічні традиції і норми". І саме тому демократія, якої її бачить Захід, не підходить РФ.

А Bloomberg писав, що економіка Росії буде в біді, поки Путін при владі, а санкції діють. Як зазначає видання, навіть найбільш сміливі інвестори, які вкладали гроші в Росії в минулому році, тепер розпродають свої російські активи.