UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін мріє про домінування РФ в Європі, а відставка Меркель відкривала б цьому шлях – Die Welt

Російський президент побачив можливість прискорити руйнування ЄС.

Ніщо не було б так на руку президенту Росії Володимиру Путіну як відставка німецького канцлера Ангели Меркель, пише оглядач Річард Герцінгер на сторінках німецької газети Die Welt.

"Тоді він міг би грати з Європою. Навіть зараз Москва перевіряє, наскільки далеко вона може зайти, перш ніж натрапить на опір Заходу. Глава держави Росії Володимир Путін бачить шанс прискорити руйнування ЄС. У разі відходу Ангели Меркель була б усунута центральна політична особа, яка керує процесом санкцій Європи проти Росії", - пише Герцингер у статті "Мрія Путіна – домінувати в Європі".

"Господар" Кремля, як підкреслює автор статті, вже знає, що віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель ставив під сумніви санкції проти РФ. Далі послідував баварський прем'єр-міністр Хорст Зеехофер, який нещодавно був з візитом в Росії.

Тиск на німецького канцлера зростає також на тлі кризи біженців, її "епоха" близька до завершення, що значно полегшило РФ гру, йдеться в статті.

Автор вважає, що жест підлесливості Зеехофера по відношенню до російської неоїмперіалізму загострив війну дезінформації проти ліберальної демократії в Німеччині. Так, російські ЗМІ озброїлися вигаданою історією про дівчинку Лізу. Автор статті впевнений, що Кремль більше не боїться використовувати випробувану в Україні стратегію захисту російських меншин – і зможе застосувати її і в Західній Європі. "Приклад Зеехофера показує, що "слухняні" знаходяться", - говорить він.

Герцінгер розмірковує про те, куди має намір зайти Путін у своїй неоімператорській ідеології, і чи хоче він захоплювати Європу військовим шляхом. "Кремлівський "господар" мріє скоріше про те, щоб розмити тверді кордони ЄС, щоб були окремі європейські нації, які більше не змогли б приймати геополітичні принципові рішення без згоди домінуючою Москви. Як умова для цього трансатлантична вісь повинна розпастися і витіснити вплив Америки з континенту. Це уявлення Путіна про російського домінування в Європі", - йдеться в статті.

При цьому, Путін грає роль спасителя, говориться в статті. Його ідеологія – це намір врятувати "християнський Захід" від либералистического розкладання, це ще більше ігнорування міжнародного права в ім'я вищої місії Росії в світі, йдеться в статті. Деморалізацію Заходу російський президент намагається і зараз показати, проводячи військову операцію в Сирії. А аргумент - незамінність Кремля в якості партнера в антитерористичній боротьбі - знову служить виправданням для здачі України під тиском, щоб дати російському агресору більше поступок, зазначає автор.

"Але Путін, незважаючи на величезні витрати на військові місії в Сирії та Україні, повинен бути готовий до тактичних поступок",- вважає Герцингер.

На його думку, Захід не повинен намагатися йти на угоду з Кремлем, а знайти волю і обмежити гегемоністські амбіції Путіна.

Читайте також: Рейтинг Путіна відображає повагу росіян до самих себе, а не до президента – The Economist

Повідомлялося, що близько 40% німців підтримують відставку Меркель.

Раніше повідомлялося, що на тлі міграційної кризи рейтинг Меркель впав до чотирирічного мінімуму. А рівень підтримки Християнсько-демократичного союзу німецького канцлера впав до трирічного мінімуму. Меркель зазнала критики у зв'язку з відкриттям кордонів Німеччини для сирійських біженців – кроку, який викликав ще більшу хвилю мігрантів. Критики, особливо в Баварії, хочуть ввести обмеження на кількість біженців, дозволених для в'їзду в країну.

Британське видання The Financial Times, у свою чергу, зроблено невтішний висновок: кінець епохи Меркель не за горами. У статті підкреслюється, що деякі з близьких союзників визнають, що цілком можлива ситуація, що канцлеру доведеться покинути свій пост до виборів 2017 року. Обговорення ще пару місяців тому четвертого терміну Меркель зараз здається недоречним.