UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін хоче зруйнувати західну модель демократії, свободи та прав людини – Мельник

"Захід повинен зрозуміти, що йдеться не лише про право України на існування".

Посол України в Бразилії та колишній заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник заявив, що Захід має посилити підтримку нашої держави. Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню N-TV.

За його словами, Захід повинен зрозуміти, що йдеться не лише про право України на існування. Дипломат наголосив, що російський диктатор Володимир Путін хоче зруйнувати західну модель демократії, свободи та прав людини.

"Це його більша мета. Це означає, особливо для німців, що потрібно зробити набагато більше, щоб зупинити Росію. І не лише у військовому, але й дипломатичному плані. Ми вдячні Берліну за вагомий внесок і раді зростанню лідерської ролі Німеччини. Але щоб справді зупинити Путіна і поставити його на місце, потрібно було б зробити набагато більше", – зазначив Мельник.

Посол також підкреслив, що хотів би бачити сильнішу дипломатичну ініціативу з боку Заходу за участі інших гравців, в тому числі з Глобального Півдня, особливо Китаю і, можливо, Бразилії.

Він також сказав, що не може спрогнозувати, чим закінчиться війні в Україні.

"Ніхто в Україні не хоче вести цю війну до останнього солдата. Для нас це питання збереження нашої державності", – зауважив Мельник

Посол додав, що закінчення війни залежить від кількох факторів, головний з яких - рішучість українців, але також потрібна стійкість партнерів на Заході.

Читайте також: Росія почувається все більш впевнено, створюючи альянси для підриву Заходу — WP

Раніше міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйра заявляв, що бразильський уряд буде "щасливий", якщо президент Росії Владімір Путін приїде в країну на саміт G20 у листопаді 2024 року. Незважаючи на те, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора за воєнні злочини в Україні, у Бразилії заявили, що "не вчинятимуть жодних дій" для його затримання.