UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін дозволив Росгвардіі блокувати Керченську протоку

МЗС України це вважає загрозою безпеки України та Європи

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про надання права національній гвардії РФ блокувати Керченську протоку і Азовське море. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що це загроза безпеці України і Європи. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті МЗС.

Згідно з документом, Росгвардія отримала можливість «здійснювати блокування територій і акваторій, прилеглих до ряду об'єктів».

В даний час Росгвардія контролює акваторію Керченської протоки, Кримського моста, енергомоста і газопроводу між Росією і тимчасово окупованим Кримом.

У МЗС пояснюють, що, перебуваючи під безпосереднім керівництвом президента Росії, Росгвардія може бути використана для створення додаткових необґрунтованих перешкод для свободи мореплавання в Керченській протоці і Азовському морі.

«Цей закон грубо нехтує правами України як прибережної держави Чорного і Азовського морів і Керченської протоки», - йдеться в коментарі МЗС.

Підкреслюється, що Росія як держава-окупант продовжує цілеспрямовану політику мілітаризації Чорноморського регіону, створює чергові перешкоди для міжнародної навігації і перетворює Азовське море в своє внутрішнє озеро.

«Такі агресивні дії загрожують як національній безпеці України, так і безпеці і стабільності Південно-Східної Європи», - зазначив представник МЗС.

У МЗС заявили, що Росія повинна припинити порушення своїх зобов'язань по Конвенції ООН з морського права і іншим нормам міжнародного права.

Залучення російської національної гвардії підкреслює термінову необхідність консолідованої міжнародної відповіді на протиправні дії Росії в Чорному і Азовському морях, резюмували в зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Зеленський обговорював із Блінкеном зміцнення оборони України в Чорному та Азовському морях

Раніше повідомлялося, що дії росіян створюють загрозу як українській інфраструктурі в Азово-Чорноморському басейні, так і торговимх шляхам в міжнародних водах.