UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Сербії пояснили спробою захоплення влади

Президент Сербії Олександр Вучич напередодні заявив про посилення карантину в країні на тлі погіршення ситуації з коронавірусом. Це викликало обурення у громадян.

МВС країни не вважає, що безлади були стихійної реакцією на карантинні заходи у зв'язку з новим спалахом коронавирусу. Міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович пояснив останні акції протесту в Белграді спробою захоплення влади тими, хто бажає прийти до керівництва країною без участі у виборах, повідомляє РБК з посиланням на радіостанцію B92.

На думку Стефановича акції протесту не були викликані рішенням уряду ввести обмежувальні заходи на тлі нового спалаху коронавируса, а були заздалегідь підготовлені.

При цьому глава МВС заявив, що поліцейські були досить стримані, хоча в них кидали каміння, пляшки із запальною сумішшю і навіть лопати. Він пообіцяв, що всі, хто причетний до насильства, будуть притягнуті до відповідальності.

Раніше на центральній площі міста почали збиратися незадоволені. Стихійна акція зібрала на площі кілька тисяч чоловік.

Протестуючі перекрили прилеглі вулиці, вимагали відставки Вучич і скандували: «Сербія піднялася!» і «Арештуйте Вучич».

Близько 22:00 група протестувальників прорвала поліцейський кордон, виламала двері і увірвалася в будівлю парламенту Сербії. Пізніше поліції вдалося відтіснити людей назовні, правоохоронці пустили в хід сльозогінний газ і силу, а також викликали підкріплення.

В ході протестів постраждали 43 поліцейських і 17 протестувальників, повідомив в коментарі «РТС» директор поліції Белграда Володимир Ребич. 23 людини затримані, в їх числі передбачуваний організатор штурму парламенту.

Посилення карантину передбачає жорсткий локдаун для жителів Белгарада - люди не повинні залишати будинки з 18:00 п'ятниці до 5:00 понеділка.