UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Казахстані: влада повідомила про 225 загиблих

Офіційні дані з'явилися з великим запізненням і можуть «уточнюватися».

Жертвами протестів у Казахстані стали щонайменше 225 осіб, понад чотири тисячі дістали поранення й травми, пише «Радіо Азаттик» з посиланням на дані місцевих Генеральної прокуратури та Міністерства охорони здоров'я.

«На сьогодні встановлено 4 578 потерпілих, з них 4 353 поранено, зокрема 3 393 співробітники силових відомств. У період НП до моргів країни доставлено 225 загиблих. (…) Серед загиблих 19 поліцейських і військових», - заявив представник ГП Казахстану Серік Шалабаєв. Ці дані не є остаточними і можуть змінитися, уточнив він.

За медичною допомогою від початку дії режиму НП звернулися 2 678 оcіб, повідомила директорка департаменту зв'язків з громадськістю МОЗ Казахстану Асель Артакшинова.

«67 постраждалих у тяжкому стані, у реанімації. 1 815 осіб отримали амбулаторну допомогу, 863 – стаціонарну, 598 – виписано, 265 – продовжують лікування», - додала вона. Понад половина загиблих померли у лікарнях – 170 людей із 225.

Попередню інформацію про кількість жертв влада Казахстану повідомила лише за півтора тижні після початку активної фази протестів. На брифінгу 15 січня журналістам не дали поставити запитання.

Читайте також: Казахстан став більш політично залежним від Росії — FT

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня, люди вийшли з вимогою знизити ціни на газ, що виросли майже вдвічі. 4 січня протести охопили всю країну, а вимоги протестуючих розширилися до політичних: боротьба з корупцією, підвищення рівня життя, уникнення влади клану Назарбаєва, повне перезавантаження влади.

10 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про повне відновлення порядку в Казахстані. Придушити протести Токаєву допомогли «миротворчі війська» ОДКБ, левову частку яких становили російські десантники та спецпризначенці. Виведення іноземних військ із країни має завершитися 19 січня.

Токаєв дорого заплатив за відновлення контролю над країною. Звісно, він зміцнив свою особисту владу, придушивши протести і знявши з посад ряд політиків, які входили до оточення першого президента Нурсултана Назарбаєва. Однак, закликавши на допомогу «миротворців ОДКБ» і продемонструвавши свою залежність від іноземної підтримки, Токаєв посилив вплив Росії в Казахстані. Про наслідки січневих протестів читайте у статті Володимира Кравченка «Путін узяв під контроль нову країну: ціна може бути високою».