UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Казахстані: Назарбаєв записав перше відеозвернення

Перший президент Казахстану похвалив себе за те, що «30 років, не покладаючи рук, працював в ім'я нашої Батьківщини» та висловився проти протестів.

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв уперше після масових протестів в країні записав відеозвернення до громадян. Самі протести він схарактеризував як «організовані заворушення та атаки», пише Zakon.kz.

«Метою цих організованих заворушень та атак на Казахстан було руйнування цілісності країни та засад держави. Ці події ще раз показують, що незалежність треба берегти як зіницю ока, як тендітну судину, яка потребує особливо дбайливого поводження», – заявив Назарбаєв.

Він стверджує, що «важливо з'ясувати, хто організував усі ці погроми та вбивства. Слідство дасть відповідь на це питання».

Назарбаєв також стверджує, що він уже на пенсії, а чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв нібито має повноту влади.

«Відповідаючи на численні звернення на мою адресу, і у зв'язку з публікаціями у засобах масової інформації, повідомляю, що я у 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву і з того часу є пенсіонером, і зараз перебуваю на заслуженому відпочинку у столиці Казахстану і нікуди не їхав. Президент Касим-Жомарт Токаєв має всю повноту влади. Він голова Ради безпеки. Незабаром президента буде обрано головою партії «Nur Otan». Тому жодного конфлікту чи протистояння в еліті немає», – заявив Назарбаєв.

При цьому він стверджує, що «30 років, не покладаючи рук, працював заради нашої Батьківщини». За словами Назарбаєва, за час його правління було зміцнено кордони країни, у державі «проводилися прогресивні реформи».

«Ми разом побудували незалежний Казахстан, досягли великих результатів у соціально-економічному розвитку, стали лідерами за багатьма показниками не лише в Центральній Азії, а й у СНД. Казахстан став впізнаваною та авторитетною державою у світовій спільноті. Це результат згуртованості та єдності всіх казахстанців. Стабільність та спокій у країні завжди були моєю метою. Усім нам треба берегти ці неминучі цінності. Ми обов'язково пройдемо через кризу і станемо ще сильнішими», – заявив колишній президент у відеозверненні.

Крім того, він закликав громадян підтримати нову програму Токаєва щодо реформ.

Читайте також: Дочка Назарбаєва вивела з Казахстану понад 300 мільйонів доларів – Telegraph

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня, люди вийшли з вимогою знизити ціни на газ, що виросли майже вдвічі. 4 січня протести охопили всю країну, а вимоги протестуючих розширилися до політичних: боротьба з корупцією, підвищення рівня життя, уникнення влади клану Назарбаєва, повне перезавантаження влади.

10 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про повне відновлення порядку в Казахстані. Придушити протести Токаєву допомогли «миротворчі війська» ОДКБ, левову частку яких становили російські десантники та спецпризначенці. Виведення іноземних військ із країни має завершитися 19 січня.

Токаєв дорого заплатив за відновлення контролю над країною. Звісно, він зміцнив свою особисту владу, придушивши протести і знявши з посад ряд політиків, які входили до оточення першого президента Нурсултана Назарбаєва. Однак, закликавши на допомогу «миротворців ОДКБ» і продемонструвавши свою залежність від іноземної підтримки, Токаєв посилив вплив Росії в Казахстані. Про наслідки січневих протестів читайте у статті Володимира Кравченка «Путін узяв під контроль нову країну: ціна може бути високою».

Про те, як Назарбаєв пішов з посади президента Казахстану, але залишив у своїх руках широкі повноваження читайте у статті Володимира Кравченка «Умовно-дострокове припинення» для ZN.UA.