UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проросійські соціалісти Молдови підтримують екс-прокурора на посаду президента — Bloomberg

Соціалісти пропонують, щоб усі опозиційні партії та групи об'єдналися навколо Стояногло.

Проросійська соціалістична опозиція Молдови несподівано підтримала скандально відомого колишнього топ-прокурора як свого кандидата на цьогорічних президентських виборах, оскільки нинішня адміністрація країни взяла курс на інтеграцію до Європейського Союзу. Соціалістична партія заявила, що підтримає Александра Стояногло у боротьбі з президентом Маєю Санду, яка балотується на другий термін на виборах у жовтні. Соціалісти пропонують об'єднати всі опозиційні сили навколо Стояногло, щоб підвищити його шанси на перемогу, зазначає Bloomberg.

Висунення Соціалістичної партії є певною несподіванкою, оскільки її лідер Ігор Додон, який раніше був президентом, згідно з останніми опитуваннями вважався головним претендентом у боротьбі проти Санду. Стояногло, навпаки, ще не з'являвся в жодних опитуваннях.

Читайте також: Проросійські сили Молдови у Москві об’єдналися під брендом «Побєда»

"Настав час для опозиції об'єднатися проти Маї Санду. Не можна більше втрачати час", — заявив Додон журналістам у Кишиневі сьогодні.

Стояногло був призначений Додоном генеральним прокурором Молдови у 2019 році, але 2021 року Санду усунула його з посади через звинувачення в корупції, які він заперечував. Цього року суд попереднім рішенням зняв з нього звинувачення в перевищенні службових повноважень, але, згідно з даними місцевих ЗМІ, він залишається під слідством у двох інших справах.

Читайте також: Молдова готова постачати електроенергію в Україну, отримуючи для цього газ

Нагадаємо, що агентство Bloomberg повідомляло, що маріонетки Путіна працюють над тим, щоб завадити зближенню Молдови із Заходом. Про те, як Росія прагне дестабілізувати Молдову й про небезпеку, яку становить Гагаузія пише Володимир Кравченко у статті "Як Путін розхитує Молдову й чим це загрожує Україні".