UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура Польщі заявила про неточності в опублікованих ЗМІ стенограмах з літака Качиньського

За словами слідчого, експертиза не підтвердила, що хтось з членів екіпажу літака перебував під впливом алкоголю.

Військова прокуратура Польщі заявила про неточності в цитатах з стенограм з кабіни літака Ту-154М, розбився п'ять років тому під Смоленськом, і опублікованих ЗМІ сьогодні раніше, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Onet.pl.

"Військова прокуратура проаналізувала матеріали ЗМІ. І хоча в них є цитати з стенограм, там є ряд неточностей, які стосуються змісту фраз, ідентифікації дикторів і в коментарях, які не є інтерпретацією експертів", - заявив військовий прокурор Марчін Максян.

Крім того, він зазначив, що вони не можуть підтвердити, що хтось з членів екіпажу літака перебував під впливом алкоголю.

"Ми не публікуємо стенограми записів з кабіни літака. Тим більше, недопустима публікація таких матеріалів, які не є чіткими і повними. Вони можуть не тільки дезінформувати громадськість, але і нашкодити слідству", - додав він.

Літак польського президента леха Качиньського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня 2010 року. На борту перебували 96 осіб - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Загинули всі, в тому числі президент лех Качиньський, його дружина і частина керівництва Польщі.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, згідно якої пілотів польського урядового літака Ту-154, змушували посадити повітряне судно. В кабіні перебували сторонні особи, які давали пілотам "поради".

"протягом 20 хвилин перед катастрофою магнітофон зареєстрував 7 спроб умиротворення і тиші. Від звичайного "Тсссс", "Тихо там", "Вийти звідси!" аж до "бл.., перестаньте, прошу" за 2,5 хвилини до катастрофи", - пише RMF FM.

Раніше в березні 2015-го окружна військова прокуратура у Варшаві висунула звинувачення у скоєнні злочину двом росіянам-контролерів руху в Смоленську за причетність до авіакатастрофи літака президента Качинського.

"Першому з них висунуто звинувачення у доведенні до безпосередньої небезпеки катастрофи в повітряному русі, а іншому пред'явлено звинувачення в несвідомому доведенні до катастрофи в повітряному русі", - заявив голова прокуратури Іренеуш Шельонг.

В Росії звинувачення на адресу своїх громадян спростовують.