UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура Польщі допитає Туска у справі про Смоленську катастрофу

Глава Європейської ради дасть свідчення у справі порушень під час розтинів тіл жертв катастрофи.

Президента Європейської ради і екс-прем'єра Польщі Дональда Туска допитають у прокуратурі Варшави як свідка у справі, що стосується порушень при розтині тіл жертв Смоленської катастрофи.

Як повідомляє "Польське радіо", його мали заслухати у цій справі ще 5 липня, однак він не зміг прибути до Варшави, у зв'язку з виконанням обов'язків голови Європейської ради у Брюсселі.

"Я повинен з цим впоратися. Я повинен взяти на себе цей тягар", - сказав Туск, коли його запитали про слуханнях, повідомляє RMF24.

"Вже після Смоленської катастрофи я давав свідчення прокуратурі і розповів усе, що повинен був розповісти у цій справі", - додав президент Європейської ради.

Розслідування, в якому Туск проходить як свідок, проводять у справі підозри невиконання обов'язків державними службовцями безпосередньо після авіакатастрофи у Смоленську.

Згідно з повідомленням прокуратури, справа, зокрема, стосується екс-прокурорів Військової окружної прокуратури у Варшаві, які "не брали участь у розтині тіл 95 жертв Смоленської катастрофи і офіційно не звернулися з клопотанням про допуск їх до розтинів", а також "не наказали провести розтин відразу після транспортування тіл в Польщу".

Нагадаємо, на момент Смоленської катастрофи Дональд Туск був прем'єр-міністром Польщі. У цій справі вже допитали трьох колишніх польських міністрів.

У червні, після проведення декількох десятків ексгумацій жертв Смоленської катастрофи, в прокуратурі Польщі заявили, що експертиза показала довгий перелік порушень. В дев'яти трунах знайшли частини тіл інших загиблих.

Нагадаємо, в квітні 2010 року біля Смоленська розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинуло 96 осіб.