UA / RU
Підтримати ZN.ua

Притягнення до відповідальності Нетаньягу має ризики для Міжнародного кримінального суду — WSJ

Підтримка МКС з боку США, яка збільшилася з початком розслідування в Україні, руйнується після того, як прокурор суду націлився на ізраїльських лідерів.

Понад 25 років відносини США з Міжнародним кримінальним судом коливалися від ідеалістичної підтримки до відвертої ворожості. Тепер, коли прокурор МКС Карім Хан оголосив, що буде домагатися звинувачень проти прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу за війну в Газі через рік після отримання ордера на арешт президента Росії Владіміра Путіна за звинуваченнями в Україні, МКС заявив про незалежність, про яку мріяли його засновники — ймовірно, ціною практичної підтримки й дипломатичної легітимності, яку може принести тільки підтримка наддержави, зазначає Джесс Бравін, кореспондент Верховного суду та газети The Wall Street Journal.

Вчора 20 травня США засудили крок головного прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана проти Нетаньягу і його міністра оборони Йоава Галанта, яких прокурор звинувачує у скоєнні воєнних злочинів і злочинів проти людяності, використовуючи голод як тактику проти цивільного населення в Газі й навіть погрожують МКС санкціями.

Згідно з процедурами МКС, Хан повинен отримати схвалення колегії з трьох суддів для видачі ордерів на арешт, яких він також домагається для лідерів ХАМАСу за звірства, скоєні під час нападів на Ізраїль 7 жовтня. Ця колегія може діяти протягом декількох тижнів, і спостерігачі очікують, що вона ухвалить рішення щодо ордерів ще до того, як суд піде на перерву в серпні.

Читайте також: Чому можливий ордер МКС на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю є правильним рішенням? — Politico

Девід Шеффер, який представляв США на конференції в Римі 1998 року, що дала початок МКС, сказав, що у Хана не було іншого вибору, окрім як продовжувати справу проти Нетаньяху.

"Для МКС це може бути ризиковано, але, врешті-решт, що МКС повинен робити? Ізраїль має право на самооборону, справедливу війну. Питання в тому, як ви ведете цю справедливу війну. Прокурору Хану представили масштаб звірств у війні, який є дещо безпрецедентним для прокурора МКС, з яким йому доводилося стикатися", — сказав він.

Мері Еллен О'Коннелл, професор міжнародного права в Університеті Нотр-Дам, вважає, що крок Хана не тільки завдав шкоди перспективам МКС у відносинах з США, але й зменшив шанси на швидке завершення конфлікту, і все це майже без шансів на те, що Нетаньягу або лідери ХАМАС опиняться на лаві підсудних.

Читайте також: Заява МКС про ордер на арешт Нетаньяху: реакції європейських лідерів

Нагадаємо, що Politico писало, що рішення МКС щодо ордера на арешт Нетаньягу навпаки врятувало прем'єр-міністра Ізраїлю. Адже це відвернуло уваги від політичної кризи в ізраїльському уряді.