UA / RU
Підтримати ZN.ua

Присутність Росії виросла, наше завдання зміцнювати стабільність — Катаріна Матернова

Матернова наголосила на важливості підтримки незалежних ЗМІ, які протидіють дезінформації та гібридним війнам.

«Присутність Росії дійсно виросла. Наше завдання полягає в тому, щоб зміцнювати стабільність, вкладатися в добробут, підтримувати реформи», - сказала заступниця генерального директора Генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Європейської комісії Катаріна Матернова під час пресконференції Democracy in action: Zero corruption conference.

«Саме тому в рамках «Східного партнерства» буде велика програма інвестицій в економіку для підтримки економічної динаміки та взаємодії з урядами щодо реформ», - сказала Матернова.

Матернова наголосила на важливості підтримки незалежних ЗМІ, які протидіють дезінформації та гібридним війнам.

«Ми підписали угоду про асоціацію з Україною, Молдовою. Грузією. Але тоді геополітична кон’юнктура була іншою. Усі країни мали на меті вступ до ЄС. На жаль, на сьогодні, навіть попри тектонічні зміни в геополітиці, не передбачається, що це станеться в найближчому майбутньому», - додала Матернова.

Читайте також: Зеленський розповів, навіщо Росія стягувала війська до кордону з Україною

Нагадаємо, 22 квітня Росія оголосила про завершення «раптової перевірки боєготовності», під приводом якої стягувала війська до кордонів України, і відведення військ з 23 квітня.

Російський лідер отримав від розгортання власні зиски: відпрацював готовність до великої мобілізації і готовність до війни С2 (командування та контроль), перевірив авіацію та флот, оцінив можливості української армії і силу рішучості українських політиків. Більша частина цього розгортання залишається готовою до швидкого відновлення і врахує вивчені уроки.

Докладніше про те, що відбулося біля кордонів і навколо України останніми днями та як це варто розуміти, читайте у статтях Сергія Немирича «Воєнна тривога квітня 2021 року: кілька простих висновків» та Олексія Їжака «Тайговий casus belli» у ZN.UA.