UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пріоритетом Туреччини є виконання зобов'язань перед НАТО — міністр оборони країни

Туреччина хоче розвивати відносини з ШОС попри членство в НАТО.

Туреччина повністю віддана своїм зобов'язанням перед НАТО, заявив її міністр оборони в інтерв'ю агентству Reuters на тлі занепокоєння деяких західних союзників тим, що Анкара може відвернутись від Заходу. Минулого місяця президент Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина хоче стати партнером Шанхайської організації співпраці (ШОС) — клубу безпеки, політики й економіки, заснованого у 2001 році Росією, Китаєм і країнами Центральної Азії на противагу західним альянсам.

Міністр оборони Яшар Гюлер заявив у інтерв'ю, що членство Туреччини в НАТО не заважає їй розвивати відносини з ШОС.

"Крім того, нашим пріоритетом є виконання наших зобов'язань перед НАТО як важливим союзником і зміцнення солідарності з нашими партнерами. Наша увага має бути зосереджена на тому, щоб НАТО був рішучим і сильним", — додав він.

Крім того, інтерес Анкари до групи країн БРІКС та її дружні зв'язки з Росією, зокрема, в енергетиці, туризмі та обороні, викликали побоювання серед західних країн щодо можливого повороту у відносинах Туреччини з Альянсом.

Читайте також: Туреччина стане найбільшим продавцем артилерійських снарядів до США — Bloomberg

Раніше ми повідомляли, що Туреччина блокує співпрацю між НАТО та Ізраїлем через війну в Газі. Анкара жорстко критикує операцію Ізраїля в Газі, яку вона називає геноцидом, і припинила всю двосторонню торгівлю з країною. Вона також розкритикувала багатьох західних союзників за їхню підтримку Ізраїля.