UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прихильники Санду вийшли на протест з вимогою відставки уряду і дострокових виборів

Організатори стверджують, що на мітинг у центрі Кишинева вийшли 50 тисяч людей.

© Newsmaker.md
© Newsmaker.md

Прихильники обраного президента Молдови Маї Санду в неділю, 6 грудня, зібралися в центрі Кишинева, щоб вимагати відставки уряду, розпуску парламенту і дострокових виборів, передає NewsMaker.

За словами організаторів акції, на площу Великих Національних Зборів вийшли 50 тисяч людей.

На мітингу виступила Санду та інші молдавські політики, які підтримують інтеграцію Молдови до Євросоюзу і НАТО. З трибуни зачитали резолюцію з вимогою негайної відставки уряду Йона Кіку і проведення дострокових парламентських виборів.

«Цей уряд є покровителем незаконних схем, за допомогою яких триває розкрадання державних коштів, а населення продовжує бідувати. Під час виборів 15 листопада громадяни Республіки Молдова чітко заявили, що термін повноважень цього уряду пройшов, і прем'єр-міністр Кіку має терміново піти у відставку», - йдеться в заяві.

Мітинг тривав близько двох з половиною годин.

Читайте також: Обрана президентка Молдови хоче розморозити відносини з Україною

Колишня прем'єр-міністерка Молдови, голова партії «Дія і Солідарність» Мая Санду здобула перемогу в другому турі президентських виборів. Санду зібрала 57,72% голосів виборців, а лідер проросійських соціалістів Додон — 42,28%.

Після обрання Санду парламент підтримав ряд резонансних ініціатив:

Санду пообіцяла, увалені поспіхом закони будуть оскаржені в Конституційному суді, а також вказла на необхідність відставки уряду і дострокових парламентських виборів.

Детальніше про ситуацію в Молдові читайте в статтях Артема Філіпенка "Колір перемоги - жовтий" і "Вікно, що відчинила Санду".