UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президенти країн Балтії: НАТО міг би закрити небо над ядерними об’єктами України

Лідери трьох країн не бачать сенсу в частковому закритті українського повітряного простору.

Досі країни НАТО відкидали можливість створення закритої для польотів зони над Україною. Однак, це рішення може змінитися. Оскільки ситуація на місцях змінюється кожного дня.

Про це під час конференції в Atlantic Council за участі президентів трьох країн Балтії сказав лідер Латвії Егілс Левітс. Він зауважив, що питання щодо закриття українського неба краще ставити тим країнам НАТО, які мають засоби для виконання такого завдання. У балтійських держав, на жаль таких немає. Однак, за його словами, «кожного тижня» союзники повертаються до цього питання і розглядають його.

«Ситуація змінюється і ми повинні мати змогу адаптуватися до неї», - сказав президент Латвії.

У свою чергу, президент Литви Гітанас Науседа погодився, що не можна відкидати будь-які варіанти. Однак, він наголосив, що потрібно наростити системи, які дозволили б закрити небо. І вони повинні бути надійними, інакше не будуть ефективними.

«І я не можу уявити, щоб ми обговорювали часткове закриття неба над Україною і не думали над тим, щоб охопити простір над ядерними об’єктами, яких в країні багато», - наголосив Науседа, додавши, що у цьому НАТО міг би співпрацювати з міжнародними організаціями у сфері ядерної енергетики.

Україна від початку повномасштабного вторгнення РФ до нашої країни закликає США та НАТО закрити небо над нашою країною. Це завадить російській армії завдавати ракетних ударів по українських містах і проводити висадку десанту. Однак НАТО відмовило Україні в цьому проханні, аргументуючи це побоюваннями бути втягнутими у війну з Росією.

"Чому Захід не хоче закрити небо над Україною" читайте у матеріалі Павла Клімкіна для ZN.UA.