UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент США надіслав до Конгресу лист про готовність Швеції та Фінляндії до вступу в НАТО

Рішення запросити Швецію та Фінляндію в НАТО було ухвалене під час саміту Альянсу в Мадриді.

Президент США Джо Байден відправив до представників Конгресу листи про готовність приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО. Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

«Я надаю звіт про приєднання Королівства Швеції до Організації Північноатлантичного договору, підготовлений відповідно до розділу 3(2)(E)(ii) Резолюції про рекомендації та згоду на ратифікацію протоколів до Північноатлантичного договору. 1949 р. про приєднання Польщі, Угорщини та Чехії 30 квітня 1998 р.», - йдеться у повідомленні.

Аналогічний лист стосується і Фінляндії.

«Я надаю звіт про приєднання Фінляндської Республіки до Організації Північноатлантичного договору, підготовлений відповідно до розділу 3(2)(E)(ii) Резолюції про рекомендації та згоду на ратифікацію протоколів до Північноатлантичного договору. 1949 р. про приєднання Польщі, Угорщини та Чехії 30 квітня 1998 р.», - зазначається у листі.

Читайте також: Саміт НАТО звинувачує РФ в анексіях, підривній діяльності та агресії - підсумковий документ

Раніше повідомлялося, що НАТО офіційно розпочала процес прийняття Швеції та Фінляндії до Альянсу. Рішення підтримали усі 30 лідерів.

Також лідери Туреччини, Швеції та Фінляндії підписали меморандум за підсумками переговорів, що відбулися в Мадриді, про перспективи вступу Гельсінкі і Стокгольма до Альянсу.

Керівництво НАТО підпише протокол про прийом Швеції та Фінляндії до Альянсу вже 5 липня. 

У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?»