UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент США Джо Байден оголосив режим НС у сфері нацбезпеки через дії Росії

Байден перерахував злочинні дії РФ.

Практично відразу після введення санкцій проти Російської Федерації президент США Джо Байден оголосив режим надзвичайної ситуації у сфері національної безпеки країни.

Загроза, згідно із заявою Байдена, обумовлена шкідливою іноземною діяльністю Росії, йдеться у зверненні до Конгресу опублікованому на сайті Білого дому.

Байден вже повідомив Конгрес про те, що видав указ про оголошення режиму НС. Він також уточнив, що називає шкідливими діями Росії:

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки ввели санкції проти РФ за втручання в американські вибори, хакерську атаку SolarWinds і виплату "нагородних" бойовикам в Афганістані за вбивство американських військових.

Згідно з рішенням Мінфіну США, фінустановам країни з 14 червня заборонено брати участь в первинному ринку рублевих і нерублевих облігацій, випущених Центральним Банком РФ, Фондом національного добробуту або Міністерством фінансів РФ, видавати їм позики в рублях або іншій валюті (в перспективі санкції можуть бути розширені на суверенний борг Росії).

Читайте також: З часом Україна зможе самостійно відбити атаку Росії — Пентагон

Прийняті санкції означають, що Сполучені Штати не будуть купувати державні облігації РФ.

"Заборона на покупку нового боргу Мінфіну Росії, Центрального Банку Росії і суверенних російських фондів - це дуже потужний удар. Це найпотужніші санкції, які вводилися проти Росії з 2014 року", - пише Сергій Фурса.

Під санкції потрапили 32 юридичних і фізичних особи, яких підозрюють у втручанні в вибори 2020 року та участі в інших кампаніях по дезінформації.

Також вісім фізичних і юридичних осіб потрапили під спільні санкції США, Великобританії й Канади за пособництво агресії РФ проти України.

З США також вишлють десять співробітників російської дипломатичної місії у Вашингтоні.

"Серед них є представники російських спецслужб", - йдеться в повідомленні. Росія використовує дипломатичне прикриття для своїх шпигунів і розвідників за кордоном.

Крім того, Вашингтон офіційно звинуватив російських хакерів в організації атаки на державні структури США з використанням платформи SolarWinds.

Раніше апарат директора Національної розвідки США опублікував розсекречений звіт про іноземне втручання у вибори 2020 року, в результаті якого президент Росії керував радикальними зусиллями, спрямованими на очорнення кандидатури Байдена. Росія традиційно все заперечує.

При цьому в міністерство закордонних справ РФ викликали посла США Джона Саллівана після оголошення про нові американські санкції та висилки 10 дипломатів, які ймовірно працюють на російські спецслужби, розповіла речник відомства Марія Захарова.