UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Польщі відмовився підписувати скандальний закон про судову реформу

Дуда не впевнений, що при цьому збережеться незалежність судів.

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився підписувати закон про судову реформу, затверджений Сеймом напередодні в тій редакції, яка є зараз. Він заявив, що цей законопроект треба ще відправити на доопрацювання, повідомляє Deutsche Welle.

"Органи юстиції повинні бути реформовані, але вони повинні бути реформовані розумно", - заявив Дуда у вівторок.

За словами польського президента, спочатку потрібно підвищити необхідну в парламенті для затвердження членів Національноі судової ради кількість голосів до трьох п'ятих. Таким чином, буде враховуватися думка і інших партій.

Скандальний закон про судову реформу в Польщі, викликав у країні та Євросоюзі хвилю протестів. Протести в Польщі почалися ще 15 липня, тоді кілька сотень людей вийшли до президентського палацу у Варшаві на акцію протесту проти судової реформи. 16 липня протестуючих було вже близько 10 тисяч. Напередодні Сенат проголосував за поправки до закону. Прийняті поправки підпорядковують Верховний суд Міністерству юстиції, а також посилюють вплив уряду на призначення голів суду.

Брюссель стежить за розвитком подій у Польщі, а Єврокомісія планує найближчим часом розглянути плани польської судової реформи.