UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Молдови може позбутися посади через конфлікт з урядом

Він порушує Конституцію, відмовляючись затверджувати кандидата на пост міністра оборони.

Для виконання функцій президента Молдови замість Ігоря Додона може бути призначений тимчасово виконуючий обов'язки глави держави, відповідне рішення прийняв Конституційний суд Молдови.

Суд постановив, що відмова Додона затвердити повторно висунутого прем'єром-міністром кандидата на пост міністра оборони - це порушення Конституції, передає молдавське видання Newsmaker.

Згідно з рішенням КС, в. о. президента Молдови можуть бути спікер парламенту Андріан Канду або прем'єр Павло Філіп.

Наголошується, що місяць тому уряд Молдови звернувся до КС за роз'ясненнями, що робити в разі, якщо президент повторно відмовляється призначати запропонованого прем'єром міністра.

Додон вже вдруге відхилив кандидатуру Євгена Стурзы, пояснивши, що у нього немає необхідного досвіду, і запропонував на цю посаду генерала Віктора Гайчука, який вже очолював оборонне відомство у 2001-2005 роках.

Згідно з рішенням КС, за перестановки в уряді відповідає уряд і відповідні рішення ухвалюються самостійно Кабміном.

Затвердження президентом кандидата на пост міністра - лише "формальність", і у глави держави немає права накладати вето щодо кандидатів. При цьому відмова президента затвердити повторно висунутого прем'єром кандидата на пост міністра - це грубе порушення Конституції і може послужити причиною для відставки.

"У цьому контексті Суд нагадує, що, діючи в якості тимчасового президента країни, тимчасовий президент здійснює ті ж повноваження, що і чинний президент. Таким чином, спікер парламенту або прем'єр-міністр, виконуючий обов'язки тимчасового президента, видають укази, не видані президентом, який навмисно відмовився виконувати свої конституційні зобов'язання", - йдеться в судовому рішенні.

Для призначення тимчасового президент Конституційний суд повинен винести відповідний висновок про те, що чинний президент протягом 60 днів навмисно не діяв при виконанні своїх обов'язків.

Нагадаємо, що 17 вересня в столиці Молдови Кишиневі пройшов організований опозиційними політиками мітинг на підтримку скасування прийнятого влітку закону про перехід до змішаної системи парламентських виборів.

Також учасники акції протесту в Кишеневі вимагали заборонити в'їзд в країни Європейського союзу президенту Молдови Ігорю Додону і олігархові Владу Плахотнюку, а також заарештувати їхні рахунки. Ці вимоги містяться в резолюції, прийнятої в ході недільного мітингу.

Крім того, протестувальники закликали до "демонополізації ЗМІ та деполітизації громадського телебачення Moldova-1". Також в резолюції йдеться про необхідність "публікацію другої доповіді компанії Kroll про результати розслідування крадіжки мільярда євро з банківської системи, повернення грошей, покарання винних і скасування закону, згідно з яким гроші повертатимуть за рахунок громадян".