UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Лівану відмовився від міжнародного розслідування вибуху в Бейруті

Мішель Аун назвав міжнародне розслідування марною тратою часу.

Президент Лівану Мішель Аун заявив, що вважаєте недоцільним залучати іноземні держави до розслідування обставин вибуху в порту Бейрута.

«Мета вимоги міжнародного розслідування справи про вибух у порту - марна трата часу. Судовий процес має пройти швидко, але без зайвого поспіху, щоб встановити, хто винен, а хто ні», - цитує президента його пресслужба.

Перед цим інформагентство Asas із посиланням на джерела повідомило, що Аун у ході зустрічі з генсеком Ліги арабських держав Ахмедом Абуль Гейтом нібито висловив готовність підтримати формування міжнародного комітету для розслідування вибуху в Бейруті. В уряді цю інформацію спростували.

Читайте також: Прем'єр-міністр Лівану назвав корупцію причиною вибухів в Бейруті

Увечері 4 серпня в порту столиці Лівану Бейрута пролунали кілька потужних вибухів. За різними даними, загинули 137 осіб, понад 4 тисячі дістали поранення. Триває рятувальна операція з пошуку людей під завалами. Серед постраждалих – кілька українців, вони отримали легкі травми (удари і порізи).

Вибуховою хвилею зруйновані прилеглі будівлі і десять багатоповерхових будинків; вони були такої сили, що їх наслідки відчувалися на розташованому за 160 км Кіпрі. Сума збитку оцінюється в 5-15 млрд доларів.

У Лівані оголошено траур, у самому місті два тижні діятиме режим надзвичайного стану.

За попередньою версією, причиною вибуху стало порушення умов зберігання 2 750 тонн аміачної селітри. Але США припускають, що це була цілеспрямована атака – за кілька днів в Лівані мали судити чотирьох бойовиків терористичної організації «Хезболла», причетних до вибуху 2005 року, в якому загинули прем'єр-міністр країни Рафік аль-Харірі і ще 21 людина.