UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Чехії не бачить потреби повертати Крим Україні – NYT

За його словами, Хрущов "зробив дурість", коли підпорядкував півострів Києву.

Україна не може отримати повернути собі Крим, навіть попри те, що Росія незаконно його анексувала. В цьому переконаний президент Чехії Мілош Земан.

Як повідомляє New York Times, чеський політик неодноразово виступав проти санкцій ЄС, запроваджених проти Росії за військову агресію проти України. А також був єдиним західним лідером, який в 2015 році приїхав у Москву, щоб разом з Володимиром Путіним відсвяткувати річницю завершення Другої світової війни.

"Анексія – це порушення міжнародних угод і, безсумнівно, угоди, які гарантують територіальну цілісність України були порушені. З іншого боку, я погоджуюся, що радянський лідер Микита Хрущов зробив неприпустиму дурість. І світові політики розуміють сьогодні, що Крим не можна повернути Україні", - сказав Земан, при цьому не уточнюючи, кого він має на увазі, коли говорить про "світових політиків".

В цей же час, головнокомандувач військово-морськими силами України віце-адмірал Ігор Воронченко говорив, що Крим може бути повернуто Україні у 2017 році.

Мілош Земан останнім часом робив заяви, які суперечать навіть інтересам його власної країни. Приміром, нещодавно президент Чехії закликав провести в країні референдум про членство в ЄС і в НАТО. Однак уряд відкинув ці його заклики. Сам чеський президент не має повноважень ініціювати такі референдуми.