UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Бразилії відклала візит до США через скандал з прослуховуванням

Через викриття Сноудена під загрозою опинився контракт на постачання до Бразилії реактивних винищувачів на суму в 4 млрд дол.

Президент Бразилії Ділма Руссефф скасувала запланований на кінець жовтня візит до Вашингтона через скандал навколо стеження АНБ за громадянами латиноамериканської держави.

У рамках зустрічі лідери Бразилії і США повинні були обговорити можливість укладення контракту на постачання реактивних винищувачів на суму в 4 млрд дол., а також співпрацю в нафтовій сфері.

На початку вересня американський журналіст Глен Гринволд повідомив про те, що Агентство національної безпеки США шпигунило за телефонними розмовами та інтернет-комунікацією лідерів Бразилії та Мексики. Зазначимо, що спецслужби стежили за політиками, коли вони були кандидатами в президенти.

Документи, що підтверджують цю інформацію, були передані журналісту колишнім співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом, який отримав притулок в Росії.

За кілька тижнів до цього Сноуден розповів про те, як спецслужби США прослуховували телефони і читали текстові повідомлення мільйони бразильців. Крім того, Вашингтон шпигував за бразильської нафтової компанією Petrobras.

За словами Руссефф, якщо ця інформація є правдивою, то дії США можна кваліфікувати як промислове шпигунство. !zn

Читайте також:

США вели комерційний і військовий шпіонаж по всій Латинській Америці

Спецслужби США збирали дані про фінансові транзакції громадян

Новий злив від Сноудена: США і Великобританія можуть розшифрувати будь-яку інформацію в мережі

Розвідка США прослуховувала штаб-квартиру ООН