UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Азербайджану оптимістично налаштований щодо продовження угоди між Росією та Україною про транзит газу — Reuters

Алієв вважає, що якщо транзит російського газу припиниться, то "газорозподільна система України буде абсолютно паралізована".

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив cьогодні, що він оптимістично налаштований на прорив у переговорах між Москвою і Києвом щодо продовження постачання російського газу через Україну до кількох європейських країн. Європейський Союз звернувся до Азербайджану з проханням сприяти переговорам з Росією щодо угоди про транзит газу, термін дії якої закінчується наприкінці цього року, повідомляє Reuters.

"Ми вважаємо, що є підстави для прориву, але, напевно, було б передчасно вдаватися в подробиці", — зазначив Алієв.

Читайте також: У Європі готові ризикнути та зберігати свої запаси газу в Україні – Bloomberg

Хоча ЄС скоротив більшу частину імпорту російського газу, деякі країни Центральної Європи, в тому числі Австрія, все ще залежать від російського газу, який постачається через трубопровід, що проходить через Україну.

"Ми просто хочемо підтримати ці країни, а також Україну, тому що якщо транзит припиниться, газорозподільна система України буде абсолютно паралізована", — сказав Алієв.

Читайте також: В чому полягає міф про дешевий російський газ в Європі? — FT

Раніше Reuters зазначало, що Україна не продовжить п'ятирічну угоду з російським "Газпромом" після закінчення терміну її дії наприкінці року. Це змушує Європу шукати альтернативи.

Про те, як Євросоюз позбавився газової залежності від Росії, пише Марія Якуб та Олександр Харченко у статті "Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі".