UA / RU
Підтримати ZN.ua

Речниця Навального залишила Росію - ЗМІ

Кірі Ярмиш дали термін за «підбурювання до порушення карантину».

Прессекретарка російського політв'язня Олексія Навального Кіра Ярмиш залишила РФ. Інформацію про її від'їзд російському «Інтерфаксу» 30 серпня підтвердили два джерела. Один зі співрозмовників уточнив, що Ярмиш поїхала до Гельсінкі.

16 серпня Кірі Ярмиш винесли вирок: Преображенський районний суд Москви дав їй півтора роки обмеження волі за так званою «санітарною справою».

27 серпня захист подав апеляційну скаргу. Не чекаючи її розгляду, Ярмиш перетнула кордон, поки вирок не вступив в силу. Серед іншого, він передбачає заборону залишати межі Московської області і брати участь в масових заходах.

«Санітарну справу» відкрили в січні 2021 року. 10 осіб звинуватили в тому, що вони в соціальних мережах закликали людей виходити на акції на підтримку Навального, тим самим провокуючи їх до порушення карантину і наражаючи на ризик заразитися коронавірусом.

3 серпня аналогічний вирок отримала соратниця Навального Любов Соболь. Через п'ять днів вона виїхала з Росії. Серед обвинувачених брат опозиціонера Олег Навальний, якому дали рік умовно, учасниця Pussy Riot Марія Альохіна та московські муніципальні депутати.

Читайте також: Критик Путіна Навальний дав перше інтерв'ю з в'язниці

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за порушення умов випробувального терміну у справі про шахрайство щодо компанії «Ів Роше» (він проходив курс лікування і реабілітації у Німеччині після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок»). З терміну виключили 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців. 15 березня Навального етапували до колонії у Покрові.

У червні Мосміськсуд оголосив «Фонд боротьби з корупцією» та інші організації Навального екстремістськими, соратникам опозиціонера заборонили брати участь у виборах в якості кандидатів.

США та Євросоюз ввели санкції проти російських чиновниківчерез отруєння Алєксєя Навального. 

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Чи становить він реальну загрозу для путінського режиму? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний», а також в матеріалі Андреаса Умланда «Як ставитися до феномена Навального» у ZN.UA.