UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Вірменії Пашинян пішов у відставку

Але продовжить виконувати обов'язки прем'єр-міністра.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що подав у відставку, щоб у країні 20 червня могли відбутися позачергові парламентські вибори. Про це він заявив під час звернення до народу, передає "Кавказский Узел".

Водночас Пашинян продовжить виконувати обов'язки очільника уряду.

Для оголошення дострокових виборів у Вірменії глава уряду повинен подати у відставку, а парламент — двічі провалити голосування за нового. Після цього парламент автоматично розпускається, і назначаються нові вибори.

Пашинян зазначив, що він висуне свою кандидатуру на розгляд, але парламент не проголосує за нього.

"Важливо, щоб жодна фракція не висунула кандидатів, щоб вибори відбулися 20 червня", — сказав політик. До позачергових виборів або до обрання нового прем'єра парламентом Пашинян продовжить виконувати обов'язки прем'єр-міністра.

Читайте також: У Вірменії скасували воєнний стан. Його ввели в розпал Карабахської кризи

25 лютого Генеральний штаб Збройних сил Вірменії оприлюднив вимогу відставки прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна й усього уряду, аргументуючи це тим, що рішення влади в кризовий для країни момент не є адекватними. Пашинян звинуватив військових у спробі перевороту і звільнив начальника Генштабу Оніка Гаспаряна.

Минулої осені Вірменія і Азербайджан за посередництва Росії домовилися про припинення військових дій в Нагірному Карабаху. Азербайджанська та вірменська сторони зупинилися на фактично контрольованих позиціях. Вірменії ескалація замороженого конфлікту коштувала втрати більшої частини контрольованих територій регіону.

Якщо для Єревана ця угода – можливість утриматися на краю прірви, то навіщо Баку підписувати документ, коли повна перемога здавалася такою близькою? Пояснює Володимир Кравченко у матеріалі «Ціна миру» у ZN.UA.