UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Вірменії фактично допустив визнання суверенітету Азербайджану над Нагірним Карабахом

Пашинян вважає, що задля миру слід визнати радянські кордони Вірменії та Азербайджану

Республіка Вірменія повністю визнає територіальну цілісність Азербайджану і очікує, що Азербайджан зробить те саме, визнавши всю територію Вірменської РСР як Республіку Вірменія. Про це прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив вчора, 18 квітня, під час свого виступу у парламенті країни.

Взаємне визнання радянських кордонів, по суті, означає визнання суверенітету Азербайджану над Нагірним Карабахом, котрий за радянських часів перебував у складу Азербайджанської РСР. Пашинян каже, що на такий крок слід піти заради миру у регіоні:  "Мирна угода між Вірменією та Азербайджаном стане реальною, якщо обидві країни чітко, без двозначностей і підводних каменів, визнають територіальну цілісність одна одної та зобов’яжуться не висувати взаємні територіальні претензії раз і назавжди".

При цьому очільник Вірменії наполягає, що мають бути створені міжнародні механізми, які гарантували б реалізацію можливої мирної угоди: «інакше наступного дня після підписання мирної угоди може розпочатися війна чи нова ескалація».

Читайте також: Вірменія та Азербайджан провели переговори з США про мирний договір

Міжнародна ж спільнота, як вважає Пашинян, має подбати і про права та безпеку вірмен Нагірного Карабаху. Вкрай важливо, каже він, щоб між Баку та Степанакертом був сформований міжнародний механізм переговорів та діалогу.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном довкола Нагірного Карабаху розпочався ще 1988 року. 1991 року, після розпаду СРСР, вірмени, які є основним населенням Нагірного Карабаху, проголосили цю азербайджанську територію незалежною державою. Після шеститижневої війни 2020 року між Вірменією і Азербайджаном значна частина Нагірного Карабаху перейшла під фактичний контроль Баку.

Раніше повідомлялося про чергове загострення в Нагірному Карабаху.