UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністр Словаччини пообіцяв Росії частину України за вакцину "Супутник"

Жарт виявився відверто невдалим. 

Прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович некоректно пожартував щодо України. Він нібито пообіцяв Росії Закарпатську область в обмін на вакцину проти коронавірусу "Супутник". Жарт пролунав в ефірі Radio Expres.

Журналіст під час розмови з прем'єром запитав, як тривають його переговори з Росією щодо отримання препарату для щеплення та що Матович пообіцяв за вакцину, на що останній відповів: «Закарпатську Україну». Одразу ж після цього він зазначив, що це жарт. 

Матович також поскаржився на те, що існує переконання, нібито домовленість щодо російської вакцини означає державну зраду Словаччини. Він зауважив, що нічого не обіцяв росіянам, а вони, в свою чергу, теж від нього нічого не хочуть. 

Сьогодні уряд країни знаходиться на межі розпаду через підписання контракту на поставку російської вакцини, повідомляє Euractiv. Про вихід вже заявили дві партії, які не згідні з цим рішенням. 

Читайте також: У Словаччині закінчився третій етап загальнонаціонального тестування, продіагностували майже півкраїни

Росія заявила про реєстрацію першої в світі вакцини від коронавирусу в серпні. Однак тоді вчені з усього світу засудили сертифікацію вакцини, розробленої центром Гамалії, оскільки вона є недоречною і передчасною. Вакцина не пройшла випробування, які переконливо показують, що вона безпечна і ефективна для великих груп людей. Реєстрація вакцини викликала подив і протести навіть у самій Росії.

Україна відмовилася закуповувати російську вакцину від коронавирусу. Розробка не пройшла масштабного випробування, а її ефективність і безпеку недоведено.