UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем’єр Ізраїлю лякає хасидів відсутністю укриттів в Україні та мільйоном доларів на дорогу

Нетаньягу, попереджаючи про небезпеку в Україні заявив, що «Бог не завжди захищав нас в Європі», чим обурив низку релігійних діячів

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу 10 вересня попередив паломників, які збираються до української Умані на свято Рош-га-Шана, що поїздка до України небезпечна. 

«Громадяни Ізраїлю, які їдуть в Україну, повинні взяти на себе особисту відповідальність за свої поїздки в цей час», – сказав Нетаньягу на щотижневому засіданні кабінету міністрів, передає The Times of Israel.

Прем'єр зазначив, що під час нещодавньої розмови з президентом України Володимиром Зеленським український лідер наголосив, що в місті не вистачає укриттів для власного населення на випадок російської атаки, не кажучи вже про туристів. Нетаньягу сказав, що коли Ізраїль піддається ракетним обстрілам, люди прямують до укриттів і мають захист, «але [в Україні] – немає укриттів і немає захисту».

«Бог не завжди захищав нас, ані на європейській землі, ані на українській землі», – сказав Нетаньягу, що викликало обурення у колах релігійних діячів, а політики від партії ШАС заявили, що «Бог завжди захищав народ Ізраїлю».

Читайте також: Ізраїль хоче спростити в'їзд українцям. Перед цим Київ пригрозив, що хасидам буде складно потрапити до Умані

Незважаючи на слова Нетаньягу та застереження від поїздок до України, уряд Ізраїлю схвалив виділення 4 мільйонів шекелів (1 мільйон доларів) на допомогу тим, хто збирається відвідати Умань цього року. Ці гроші призначені для фінансування допомоги ізраїльтянам під час подорожі, оскільки минулого року багато паломників були змушені чекати довгі години на холоді і без елементарних гуманітарних умов. 

Єдиним членом кабінету міністрів, який проголосував проти виділення коштів, заявивши, що уряд не повинен сприйматися як такий, що підтримує ці поїздки, була міністр у справах поселень Оріт Струк.

«Дорогі євреї, не їдьте туди! Не ризикуйте своїми життями! Є достатньо місць для поклоніння», – сказала вона у своїй заяві. 

Читайте також: Росія може готувати провокації в Умані під час візиту паломників-хасидів – посол

Нагадаємо, що прем’єр Нетаньягу та президент Зеленський розмовляти телефоном 7 вересня – обговорювали безпеку паломників-хасидів, які збираються до Умані, а також збільшення кількості відмов українським громадянам у в’їзді до Ізраїлю.  

Раніше в Україні розглядали можливість призупинити дію безвізового режиму для громадян Ізраїлю, оскільки спроможностей ППО недостатньо, щоб захистити 30 тисяч паломників.