UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Італії заявив, що середземноморський газ може знизити енергетичну залежність Євросоюзу від РФ

Євросоюз прагне розширювати співпрацю з Ізраїлем у сфері енергетики в рамках заходів щодо відмови від російських енергоресурсів.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив на зустрічі з ізраїльським колегою Нафталі Беннетом, що постачання природного газу зі східного Середземномор'я могло б знизити залежність Європи від Росії в енергетичній сфері, повідомляє Інтерфакс.

"На енергетичному фронті ми працюватимемо разом над використанням ресурсів природного газу східного Середземномор'я та розвитком відновлюваних джерел енергії", - сказав Драгі, слова якого наводять західні ЗМІ.

У свою чергу Беннет заявив, що Ізраїль працює над тим, щоб зробити свій природний раз доступним для Європи. Пізніше прес-служба ізраїльського прем'єр-міністра повідомила, що лідери двох країн обговорили постачання газу до Європи через Єгипет.

Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Євросоюз прагне розширювати співпрацю з Ізраїлем у сфері енергетики в рамках заходів щодо відмови від російських енергоресурсів.

"Поведінка РФ лише зміцнила нашу рішучість звільнитися від залежності від російських викопних видів палива. Наприклад, ми вивчаємо способи активізації енергетичної співпраці з Ізраїлем через два великі проекти", - сказала фон дер Ляйєн, виступаючи в ізраїльському Університеті імені Бен-Гуріона.

Читайте також: Туреччина будує газопровід до нових родовищ в акваторії Чорного моря

ЄС раніше запровадив санкції щодо російського вугілля, а також поетапну заборону на імпорт сирої нафти та нафтопродуктів із РФ. Планів щодо санкцій щодо газу поки що немає. Однак фон дер Ляйєн часто згадує в цьому контексті європейську стратегію REPowerEU, покликану зробити Європу більш незалежною у сфері енергетики, зокрема від російського газу.

Раніше, сюрприз від Siemens: Газпром не отримав обладнання по ремонту, "Північний потік-1" почав буксувати. Ще недавно Росія фактично шантажувала Європу постачанням газу, залучаючи в основному "Північний потік-1".