UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Австралії заявив, що його спроби поговорити з Макроном не увінчалися успіхом

Австралійський прем'єр додав, що "чекає з нетерпінням" можливості для "аналогічної дискусії".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що його спроби організувати бесіду з президентом Франції Еммануелем Макроном поки не увінчалися успіхом, передає "Інтерфакс", посилаючись на заяву Моррісона у Вашингтоні після зустрічі з американськими законодавцями.

"Так, ми намагалися. І можливостей для такого телефонного дзвінка поки немає. Але ми будемо терплячі", - сказав Моррісон журналістам в США.

На зустрічі з американськими законодавцями Моррісон обговорював питання про підводні човни для Австралії і новий оборонний альянс з США і Великобританією AUKUS.

Він зазначив, що угода зі створення атомної підводного флоту, а також AUKUS отримали двопартійну підтримку під час його зустрічей з американськими законодавцями і офіційними особами.

У той же час, Макрон і президент США Джо Байден за підсумками відбулася 22 вересня телефонної бесіди поширили спільну заяву, в якій говориться, що вони погодилися з необхідністю вести відкриті консультації серед союзників з питань стратегічної важливості. Президенти відзначили, що ці консультації повинні створити умови для встановлення довіри між сторонами.

Читайте також: Альянс AUKUS став початком нового глобального порядку — The Guardian

Новий оборонний альянс Великобританії, США та Австралії під назвою AUKUS «засмутив» Китай, але ця угода також прив'язує США до питань європейської безпеки в світі, де НАТО може стати менш актуальним, написав The Guardian.

Францію розлютило цю угоду. Оголошення про новий союз Австралії, Великобританії і США, а також відмова від попереднього французько-австралійського угоди про підводні човни змусили міністра закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана назвати пакт «ударом в спину», тоді як колишній прем'єр-міністр Британії стурбований тим, що його країну втягують у війну за майбутнє Тайваню.