UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Іспанії може призначити дострокові парламентські вибори на 14 квітня — EFE

Напередодні в Мадриді близько 45 тисяч людей вийшли на антиурядові протести.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес розглядає можливість проведення дострокових парламентських виборів 14 квітня. Про це повідомляє іспанське інформагентство EFE з посиланням на урядові джерела. Напередодні в Мадриді близько 45 тисяч людей вийшли на акції протесту проти оголошеної урядом "політики діалогу з прихильниками незалежності Каталонії. Учасники акції вимагають відставки уряду і проведення дострокових парламентських виборів. Протестувальники принесли плакати з написами "Санчес - брехун" і "Іспанія не продається".

Іспанський парламент у середу буде голосувати за пропозиції уряду Санчеса з бюджету на 2019 рік. Правлячі соціалісти мають менше чверті місць у нижній палаті парламенту і намагаються отримати достатню підтримку для затвердження законопроекту.

Прихильники незалежності Каталонії в парламенті загрожують проголосувати проти бюджету через зрив переговорів про майбутнє регіону. У разі, якщо прем'єр прийме рішення про проведення дострокових виборів, він повинен розпустити парламент і призначити дату виборів до 19 лютого - закон передбачає, що про вибори потрібно оголосити як мінімум за 54 дні до них. В такому випадку вибори відбудуться лише за півтора місяці до європейських, муніципальних і регіональних виборів 26 травня.

Акції протесту проти уряду стартували 10 лютого. Організатори акції стверджують, що на мітинг прийшли 200 тисяч людей. Влада оцінила їх кількість в 45 тисяч. Проте фотографії з місця подій свідчать, що ці дані дещо занижені.

8 лютого уряд Іспанії повідомив про завершення переговорів з каталонськими сепаратистським партіями. Однак правляча Соціалістична партія висловила побоювання, що без голосів каталонців не буде прийнято держбюджет, і тоді для виходу з кризи доведеться проводити дострокові вибори. Чергові вибори в Іспанії заплановано на 2020 рік.

Читайте також: В Іспанії відбулися масові протести проти ультраправих

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Мадриді визнали незаконним. У жовтні 2017 року голова місцевого Женералітату Карлес Пучдемон підписав декларацію незалежності Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і екс-голова парламенту Каталонії. 25 березня Пучдемон був затриманий у Німеччині, коли повертався до Бельгії.

Парламент Каталонії 14 травня обрав Кіма Торру новим головою регіонального уряду. Кім Торра зайняв місце Карлеса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост.