UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правозахисники нарахували в Білорусі більше 100 політичних в'язнів

Білоруські правозахисники визнали політв'язнями ще дев'ятьох людей  і зажадали їх негайного звільнення.

Режим Олександра Лукашенка вже запроторив за ґрати 102 політв'язнів, повідомляє портал «Навіни». У середу, 21 жовтня білоруські правозахисні організації визнали політичним в'язнями ще дев'ять осіб і висунули вимогу негайно звільнити їх. Спільну заява правозахисників опубліковано на сайті організації «Вясна».

Сергія Бриля, Андрія Попова, Павла Недбайла, Сергія Леженка, Дмитра Івашкова, Юрія Белька, Дмитра Ластовського, Ярослава Зборівського звинуватили в участі в «масових заворушеннях» (ст. 293 Кримінального кодексу Республіки Білорусь).

Денису Болтутю пред'явлено звинувачення у «групових діях, що грубо порушують громадський порядок» (ст. 342 КК РБ).

Правозахисники констатували, що кримінальне переслідування цих людей політично мотивоване і є порушенням їхнього конституційного права на свободу мирних зібрань.

Укладачі заяви вимагають негайно звільнити цих всіх інших політв'язнів з-під варти, припинити їх кримінальне переслідування і зупинити політичні репресії в Білорусі.

Згідно з підрахунками правозахисників, за 2,5 місяці протестів у Білорусі через СІЗО пройшли майже 15 тисяч людей. На затриманих протестувальників складають протоколи про нібито порушення правопорядку, змушуючи сплатити штраф або відбути 15 діб арешту. Проти 300 осіб сфабриковані кримінальні справи за статтями, що передбачають великі тюремні терміни.

Читайте також: Лукашенко зустрівся в СІЗО з членами опозиції

У Білорусі вже понад два місяці тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

2 жовтня Рада Євросоюзу підтвердила попередньо узгоджені  лідерами ЄС санкції проти Білорусі. У санкційні списки потрапили 40 осіб, яких в ЄС вважають причетними до фальсифікації виборів і насильства проти протестувальників.

Лукашенка у списку поки що немає, однак 12 жовтня Рада ЄС прийняла висновки щодо подій в Білорусі, в яких підтверджується готовність ввести санкції проти офіційних осіб країни, включно з диктатором Лукашенком.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада. Офіційний Київ «поставив на паузу» контакти з Мінськом. Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій.